Volby a jak dál?

1. 10. 2016 / Petr Huďa

čas čtení 3 minuty

V rozhovoru Britských listů "Dopadnou senátní a krajské volby pro ČR špatně?: jste dobře připomněl, že kdysi lidé volili podle svého sociálního a třídního postavení.

Kapitalisté a ti, kteří nějakým způsobem silně participují na kapitalismu, volili PRAVICI.

Pracující-zaměstnanec, který prodává svou pracovní sílu kapitálu, anebo poctiví živnostníci LEVICI.

Dnes se tak neděje. Problém dělníků a ostatních pracujících a prekarizovaných včetně sociálně slabých (nezaměstnaní, zdravotně postižení, důchodci, matky samoživitelky) je ten, že všude v Evropě postrádají důslednou levicovou stranu, píše Petr Huďa.

Za důslednou levicovou stranu nejsou dnešní komunisté a sociální demokraté oprávněně považováni. Pryč jsou ty doby, kdy naši dědové měli v levici(socialistickou, komunistickou) důvěru, nebo jak jsme levici znali na Západě ještě v sedmdesátých a osmdesátých let minulého století.

Volič parlamentní levice se rozhoduje na základě menšího zla (ČSSD) či volí protestně (KSČM). Další se nechávají nachytat populisty (Babiš, Okamura, Veleba).

Velká většina levicového elektrorátu k volbám nechodí. Rezignovala na to, že se dá volbami něco změnit, a liberálně smýšlející část si dokáže představit,že by mohla volit Stranu zelených a Piráty. U pracujících intelektuálů a studentů, kteří nepatří mezi vysoko-příjmové a nepocházejí z majetné rodiny, je situace podobná.

Krajské volby a komunální politika nemůže řešit závažná celostátní a evropská témata, která lidi nejvíce pálí. Nicméně si myslím, že se to promítá do komunální politiky.

Když jsem s manželkou (Učitelka na ZŠ) dcerou (Studentka VŠ) a já (Dělník) probírali kandidáty a jejich programy pro krajské volby a Senátu na Vysočině, žádné velké nadšení účastnit se voleb u nikoho nebylo.

V komunální politice poslední dobu jistě vyrostla řada nezávislých hnutí a mají zajímavé osobnosti a nebojí se otevírat potřebná témata. o kterých mluvil v předešlém díle Rozhovorů BL bývalý předseda SZ Ondřej Liška. Na Vysočině je to spíše zatím v zárodku a komunální politika je zde hodně vyprázdněná.

K volební urně za naší rodinu dorazím sám. V krajských volbách budu pravděpodobně volit SZ a využiji možnost kroužkování V senátních volbách dám možná hlas zástupci levice, který mi ve volební kalkulačce názorově vyšel na 68%. Jinak bohužel o tomto stranickém kandidátovi nic bližšího nevím. Rozhovory a vyjádření, které na veřejnosti zatím poskytl, jsou podle mého osobního názoru nevýrazná a mdlá.

Mně to tak připadá, že kandidát etablované politické strany - bez rozdílu ideového zaměření - spoléhá na skalní jádro voličů a nemá zájem či nedokáže najít témata, jimiž by mohgl přesvědčivě oslovit své potencionální voliče.

Tak nevím, co si o tom myslet a jak dál ... ?

0
Vytisknout
9753

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2016