Trump je zosobněním gigantického amerického egoismu

13. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Donald Trump je zosobněním "gigantického egoismu, amerikanismu s hlubokými kořeny," píše v deníku Guardian Polly Toynbee: Trump sice není nábožensky založen, ale říká, že navštěvuje Marble Collegiate Church, domov pravicové teologie Normana Vincenta Peala - pastora, jemuž udělil Ronald Reagan prezidentskou medaili svobody. Trumpovo sebevědomí je založeno na Pealově bestselleru The Power of Positive Thinking. Trump je naprosto stoprocentně motivován Pealeovým magickým myšlením, podle něhož, když věříte jen v sebe, můžete si vzít teď a tady, cokoliv chcete.

Peale kázal kongregaci bohatých i chudých: stačí, abyste něco dostatečně silně chtěli, a tak to dostanete. Pokud selháváte, je to proto, že vám chybí dostatečně silná vůle. Jeho kázání bylo útěchou superbohatým. Pro ostatní bylo obviněním: Jestliže jste něčeho nedosáhli, je to proto, že to prostě nechcete dost silně. To je trumpismus.

Čím více bude Trump porušovat všechna etická pravidal, tím více to pro něho bude dokazovat, že pravidla establishment záměrně zkreslil, aby mu odepřel, co mu právem náleží. Etika? Střet zájmů? Všechno je fake, falešné, kromě něho. Ať dělá Trump cokoliv, to je autentické.

V zahraniční police může tento šokujícím způsobem nekontrolovatelný a divoce nepředpověditelný prst na jaderném knoflíku ještě přinést pozoruhodné výsledky. Jiní mu zřejmě ustoupí, když nebudou existovat žádná pravidla a vzájemné jaderné odstrašení přestane být hrou dvojího a trojího bluffování, ale jaderná válka se stane možnou. Trump zřejmě opatrnou Čínu uvede v naprostý zmatek a překoná Severní Koreu. Lidé, kteří s ním budou muset jednat, si budou muset dávat velký pozor na to, aby ho nepodcenili. V jeho šílenství je metoda a nikdo jiný na světě není tak přesvědčen, že má nárok a je připraven vyhrát všechno.

I když Trumpova kniha o umění jak uzavřít obchodní dohodu byla v Americe bestsellerem, v Británii vyvolala jen záporné a ironické recenze - významní britští podnikatelé totiž pohlíželi s naprostým odporem na agresivní vychloubání Donalda Trumpa. V jeho pojetí podnikatelských dohod je druhá strana vždycky podvedena, zejména slušné starosvětské podnikatelské typy, které se pošetile domnívají, že gentlemanův příslib zavazuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8476

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2017