Německo: Martin Schulz v průzkumu oblíbenosti výrazně vede nad Angelou Merkelovou

3. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Kandidát SPD Martin Schulz by v hypotetických přímých volbách spolkového kancléře získal o 16 % hlasů více než současná kancléřka CDU Angela Merkelová, zjistil průzkum. SPD těží z návratu bývalého šéfa Evropského parlamentu Schulze z Bruselu a jeho nominace na uchazeče o kancléřský úřad.


Němečtí voliči by zvolili kancléřem Schulze, kdyby dnes proběhly přímé volby kancléře. Ukázal to průzkum veřejného mínění pro ARD zveřejněný ve čtvrtek.

Schulz by získal 50 % hlasů, zatímco Merkelová 34 %. Nicméně v září Němci půjdou k parlamentním volbám a přímé volby kancléře v jejich politickém systému nefigurují.

Schulz si ve srovnání s koncem ledna polepšil o 9 procentních bodů, zatímco Merkelová si pohoršila o 7 procentních bodů. 7 % dotázaných prohlásilo, že by nevolili ani jednoho ze dvou kandidátů.

O oznámení o Schulzově kandidatuře a nahrazení Sigmara Gabriela v čele strany SPD zaznamenává zisky. Aktuálně má podporu 28 % voličů, což je nejlepší výsledek od konce roku 2013. CDU zůstává nejsilnější s 34 %, ale od ledna 3 body ztratila.

Polovina respondentů také naznačila, že si přejí, aby SPD převzala vedení spolkové vlády od CDU a její bavorské sestry CSU. Jen 39 % dotázaných si přeje, aby spolkovou vládu dál vedli unijní politici.

Průzkum s účastí 1 506 oprávněných voličů probíhal od pondělka do středy a příští parlamentní volby se konají 24. září.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5713

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2017