Některé souvislosti a důsledky měnícího se klimatu
19. 5. 2017
/
Miloš Dokulil
čas čtení
11 minut
K předchozí
své úvaze kolem měnícího se klimatu (16. 5., v BL, Nedá si říct klima, anebo spíš lidstvo? Či jen někteří politikové?
chci přidat pár doprovodných poznámek. Bude to užitečné už
proto, že běžně si moc nepřipouštíme, že se to naše klima
opravdu – byť ne vždy zcela „okatě“ – mění. Dokonce
docela jednoznačně k zatím setrvalému oteplování. A to
v míře, která předznamenává příští nemalé krize pro
lidský život na této planetě. Míváme vesměs takový zvláštní
pocit, dokonce podvědomě uchovaný ještě z raného dětství,
jako kdyby všechno kolem nás zůstávalo jaksi běžně bodově
stejné; a tedy povšechně
neměnné,
včetně celého našeho námi vnímaného okolí, a potom
pochopitelně také nás samých. (I když – především pubertou
počínaje – jako kdybychom přece jen začali spontánně
připouštět, že to „bodové“ vnímání reality se „jaksi“
zničehonic začalo bezděky protahovat do jakési roztřesené
„čáry“, mající najednou nějaké včerejšky a kéž by
kýžené zítřky. I když mohou potom znovu přijít časy, kdy
jakoby dny se zase začnou podobat navzájem jako „vejce vejci“,
jak se říká. Takže model jakési setrvačnosti – kulis i
hereckých rolí – v nás může opět vzniknout, jsa podoben
času dětství.)
Již
před těmi několika dny jsem vytkl, že moře může být
v některých ohledech dokonce možná citlivější než
pevnina, což stojí určitě za opětné zdůraznění. (Mořská
hladina bude zřejmě vypadat tmavěji k pohlcování světelných
paprsků než světlejší pevnina.) Takže byl-li loni v srpnu
(2016) arktický vzduch teplejší nad normál o +2° C, byla tamní
mořská hladina teplejší o celých +5° C! Přitom zrovna
v těch vrstvách mořské vody poblíž povrchu se odehrává
řada závažných procesů nejen pro mořský život, ale rovněž
tak pro život na souši kolem. V té vodě se mimochodem
nachází rovněž kyslík, o jehož kvalitu a množství ve
vzduchu se běžně zajímáme. Zároveň ta voda obsahuje rozmanité
druhy planktonu, který může plnit přinejmenším dvojí
funkci: Absorbuje ze vzduchu (tím neustálým kontaktem vody při
hladině se vzduchem) kysličník uhličitý (CO2), který
běžně zhoršuje kvalitu vzduchu, takže takto plankton je přírodní
„čističkou vzduchu“. Stává se potravou mnohých ryb,
takže je navíc nezbytnou základnou potravního řetězce v
moři.
Ten
zrovna zmíněný plankton si bere ze vzduchu tolik CO2, a
tolik potom po absorpci uhlíku uvolňuje kyslíku do ovzduší zpět,
že to představuje skoro polovinu veškerého kyslíku v naší
atmosféře! Jeví se to samozřejmě okamžitě tak, jako kdyby
ty různé druhy mořského planktonu zároveň doprovodně byly
jaksi zvláštním druhem plic naší planety. Pokud by ovšem
docházelo k nějakým nápadnějším změnám ve složení
nebo v teplotě ovzduší nad mořskou hladinou, mělo by to
automaticky vliv na stav planktonu a na chemické a biologické
poměry v té vodě při hladině. Je-li k dispozici
náhodou zrovna více CO2, může se plankton namnožit až
v násobcích množství tohoto atmosférického plynu,
jehož přibylo jen aritmeticky; přičemž ten plankton je běžně
vázán na to prostředí, v němž se zrovna vyskytuje; a ne že
by se plankton mohl samovolně rozptýlit do širšího mořského
prostředí, aby třeba nenavozoval v místě nějaké nežádoucí
další procesy (i když mořská voda svým jistým prouděním
většímu rozptylu planktonu napomáhá). Zde hraje svou roli také
teplota. Jenže když se začne mořská voda oteplovat, tak také –
při tom odpařování – sůl v ní zůstává a voda je
potom navíc „kyselejší“. Což následně vadí jak
planktonu, tak v té vodě zrovna žijícím rybám.
Přitom nezapomeňme, že nemůže docházet k tomu, aby
plankton odváděl veškerý konvertovaný kyslík jen do ovzduší!
Jistě víme, že pak by v takové vodě ryby nemohly vůbec
žít. Podle jistých samostatně pořízených údajů za posledního
půl století ale existuje již varovný závěr, že množství
kyslíku v mořské vodě v tomto intervalu času ubylo o 2
%, což by měl být alarmující údaj nejen pro rybáře.
Je
třeba uvážit, jaké odrůdy planktonu jsou v těchto nyní
nově „specifických“ podmínkách perspektivnější než jiné.
Navíc je tu okamžitě jeden základní problém. Kupodivu jakmile
začne být ta mořská voda při hladině výrazně teplejší (a
jaksi i řidší), ty chladnější (a hustší) vrstvy pod ní
mohou potom hůř cirkulovat směrem nahoru. Právě v těch
nižších „podlažích“ jsou rozpuštěny (ale i potom
kondenzovány) látky, jež ke svému životu přitom potřebuje výše
vegetující fytoplankton (např. fosfáty a dusíkaté látky). Je
tu takto otázka, co a jak v takové situaci dělat pro nápravu
poměrů kolem toho oteplování dlouhodobě tak, aby to bylo účinné
a situaci stabilizující (nikoli aby to bylo skrytě
kontraproduktivní).
A
teď se ještě vraťme na souš! Především k nám lidem jako
jejím nepřehlédnutelným obyvatelům. Dokonce jako kdybychom svou
určitou činností (ne-li přímo nedostatkem kázně či
sebekontroly) si sami zavinili a „nadrobili“, co teď tak
výstražně signalizuje příští pohromy. Takže dokonce již
nějaký čas dokonce tvrdíme, že tato epocha by se měla nazývat
„antropocén“, neboť tvůrcem evidovaných výrazných
negativních důsledků nynější doby je především sám „člověk“
(z řeckého „anthropos“; předtím se celá jedna geologicky
charakterizovaná epocha, zahrnující také život člověka,
nazývala „holocén“). Prý našemu druhu trvalo celých 250 000
let, než dosáhly jeho početní stavy celé jedné (a to první)
miliardy obyvatel. To spadá vjedno s rokem 1804. (Ještě
před dvěma sty tisíci lety Homo sapiens ještě neměl „dar
řeči“. Ještě před pouhými 12 000 lety
neexistovala žádná trvalejší sídliště člověka; i když o
pouhých dvacet tisíc let dříve mohl tento tvor konstatovat, že
předtím v Evropě již vyhubil neandertálce.) Počítá se,
že nás lidí k roku 1500 bylo necelých 460 milionů.
(To bylo krátce po objevení Ameriky, ještě než tak byla nakonec
opravdu nazvána.) K roku 2000 nás lidí již bylo šest
miliard. A bude-li se lidstvo zatím takto nekontrolovaně množit
i nadále (byť zvláště v muslimském světě!), mělo by být
v půli tohoto našeho nového století skoro devět miliard
(tedy k 2050: 8,9 miliard; což je opět – a během pouhých
50 let – o celou polovinu víc než na začátku
21. století!).
A
jako kdybychom si nemuseli nikterak připouštět myšlenku, že též
určitým způsobem vlastní obživy můžeme si jako lidstvo
situaci kolem již řadu let zhoršujícího se klimatu bezděky jen
dále pronikavě zhoršit, anebo – kéž by – konečně na
poslední chvíli jistým vědomým (a dnes zatím nepředstavitelným)
úsilím naopak vylepšit. Vždyť prakticky u všeho, co jíme, je
nějaký nejen energetický účet (spojený samozřejmě mj.
se skleníkovými plyny); i u vegetariánů musíme počítat třeba
s hnojením těch rostlin, co se mají potom ocitnout na jejich
stole či přímo v jejich talíři. Jak hnojení, tak výroba
prostředků proti plevelům či škodlivému hmyzu vyžadují
strojovou výrobu, a tudíž i zde doprovodně vzniknou nežádoucí
zplodiny. Ani chléb se nevyrobí bez doprovodných skleníkových
plynů; už počínaje tím, co souvisí s přípravou
kvalitního zrní pro osev. A potom samozřejmě přímo pečením
již uhněteného chleba. Prý každý pecen takto stojí celého ½
kg skleníkových plynů! A když přejdeme k tomu, že kde
si to lidé mohou dovolit, nezůstávají skromně u rostlinné
stravy, nýbrž skoro vždycky se ji snaží zpestřit stravou
masitou; a ta je energeticky (a doprovodnými nároky na
skleníkové plyny, anebo na potřebnou vodu) náročnější.
(Ne že bych teď zvedal nutně varovný prst!) Kdybychom teď
vzájemně porovnávali třeba jenom „hovězí“ a „vepřové“
maso (neboť teď přece nemáme na mysli provoz spojený se životem
ani krav, ani vepřů), hovězí vyžaduje o 1/3 vyšší nároky
v energiích než vepřové; a v požadavcích na vodu
kráva potřebuje dokonce 2 ½ krát více vody než vepř.
Takže? Kdybychom třeba někdy uvažovali, zda lze nějak
radikálněji přibrzdit ta existenční rizika pro lidstvo
spojená se stále většími a šíře působícími vlivy na klima
těmi lidskými příčinami, asi bychom měli také nemálo
pouvažovat jak o plození jen „únosného“ množství dětí,
tak asi i o tom našem stávajícím (a ne zrovna vždycky
„adekvátním“) stravování. Což není a nebyl by úkol jen
na pár aktuálních let, ale zřejmě na několik generací… Pokud
jde o porodnost, pak především dnes by se tento fenomén měl
nemálo kriticky a funkčně přehodnotit v muslimském světě,
byť stávající islámské náboženské tradice zatím ničím
přijatelné nasměrování nenaznačují (a i když naléhavě, ale
také citlivě jen z nemuslimských pozic se asi nic nepořídí).
A pokud jde o „zdravou výživu“, je nezbytná vyšší míra
racionalizace na celé zeměkouli; abychom nebyli jen zcela
bezohlední a živelně si počínající strávníci, po nichž tu
již může být třeba potopa světa. (Mimochodem: světová moře
každoročně o pár milimetrů zvyšují již teď úroveň svých
hladin vůči souši. Spočtěme ty centimetry navíc jen za jedno
desetiletí!)
(Snad
se hodí připomenout, že zajímavou stať k tomu, co zatím
stále jenom urychluje ty klimatické změny, zveřejnil časopis
Scientific American, a to v prosincovém čísle roku
2016, a to na str. 51-55; Ted Schuur, Thawing Arctic tundra will
likely speed up climate change for a century or more. The question
is: How drasstically? — A z nemálo odlišného soudku
k téže problematice, týž časopis, v květnovém letošním
čísle /2017/, str. 42-47; Varun Sivaram, The global warming wild
card: Energy desicions that INDIA makes in the next few years could
profoundly affect HOW HOT THE PLANET BECOMES THIS CENTURY.)
Takže?
Stane se klimatická problematika konečně celosvětově
odpovídající klíčovou prioritou, aby lidstvo dokázalo
stávající a nemálo varující potíže překonat a dále na této
Zemi „rozumně“ žít?
10319
Diskuse