Rozhovor Britských listů 113:

Můj otec Jaroslav Dietl byl přesvědčený komunista

9. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Se spisovatelkou Helenou Drašnarovou hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů především o názorech a díle jejího otce Jaroslava Dietla, autora četných televizních seriálů z doby normalizace, ale také o důvodech její emigrace do USA a o její nové knížce Kde je moje máma. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 9. června 2017. 


K tomu:  

29. 07. 2016 Jan Čulík Hluboká knížka o životě a smrti
  

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Surreálné pondělní odpoledne v Moskvě

12. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta


Dnes proběhlo v Moskvě surreálné odpoledne - zatýkalo se, došlo k potyčkým, skandovalo se, policie utvořila kordony a uprostřed toho se odehrávaly různé scénky v historických kostýmech.

V řadě ruských měst se dnes konaly demonstrace proti korupci. V Moskvě byl zatčen aktivista Alexej Navalnyj a desítky dalších osob.

 A surreal afternoon in Moscow - arrests and skirmishes, chanting, police cordons, and all amid various costumed historical reenactments. pic.twitter.com/awMuVSO4bZ


Špinavý vzduch zabíjí v ČR dvacetkrát více lidí než autonehody

12. 6. 2017

čas čtení 5 minut


 
PŘED KONFERENCÍ SVĚTOVÉ ZDRAVOTNICKÉ ORGANIZACE V OSTRAVĚ PŘEDSTAVILY EKOLOGICKÉ ORGANIZACE NÁVRHY NA JEHO VYČIŠTĚNÍ


Společná tisková zpráva organizací Hnutí DUHA, Čisté nebe, Centrum pro životní prostředí a zdraví a právníků Frank Bold
 
Změna „kotlíkových dotací“, která by odstranila staré kotle a kamna na uhlí, vyšší poplatky pro velké znečišťovatele, závazný plán odstavování uhelných elektráren, zvýšení a rozšíření mýtného pro automobilovou nákladní dopravu a posílení pravomocí měst při regulaci dopravy při smogových situacích. To jsou hlavní kroky k čistšímu ovzduší, které dnes zveřejnily ekologické organizace na tiskové konferenci v Ostravě před zahájením mezinárodní ministerské konference Světové zdravotnické organizace (WHO) o životním prostředí a zdraví.

Skotská premiérka požaduje, aby Mayová pozdržela zahájení vyjednávání o brexitu

12. 6. 2017

čas čtení 2 minuty



Nicola Sturgeonová, skotská premiérka upozorňuje, že v důsledku čtvrtečních voleb je londýnská vláda tak slabá, že je zapotřebí  k rozhovorům s Evropskou unií všestranického přístupu.

Sturgeonová požaduje, aby Theresa Mayová pozastavila vyjednávání o brexitu a vytvořila nejprve všestranický konsensus "čtyř britských národů" o přístupu Británie k brexitu.

Další maniak byl jmenován členem pochybné vlády Theresy Mayové

12. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty



Theresa Mayová v neděli jmenovala Michaela Govea ministrem životního prostředí. Tento člověk, maniakální stoupenec brexitu, zastává názor, že po odchodu Británie z Evropské unie by Británie měla zrušit evropské předpisy o regulaci klinických testů pro nové léky a zákaz výstavby nových budov nedaleko chráněného přírodního území. Gove se vyjádřil, že by Británie měla zrušit "absurdní" předpisy EU, jako je Směrnice o habitatech Evropské komise a Směrnice o klinických testech, aby se "napomohlo podnikání".



Táto, proč mě nenávidíš?

12. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

Pozoruhodná ukázka videa na Facebooku od levicového hnutí Momentum, které před britskými volbami zhlédlo téměř 8 milionů uživatelů. Důkaz obrovské síly sociálních sítí (český překlad níže).

KONZERVATIVNÍ BRITÁNIE R. 2030:

Otec: A to jsem já a můj kamarád Josh.

Dcera: A proč máš takhle vlasy?

Otec: Nevím, tehdá se to zdálo jako dobrý nápad.

Dcera: A co je tohle?

Otec: To jsme dostávali ve škole obědy zadarmo.

Dcera: A proč já nedostávám ve škole obědy zadarmo?

Corbyn: Já mám mládí na své straně

Politické drama v Británii pokračuje

12. 6. 2017

čas čtení 5 minut

- Vedení britské Konzervativní strany poté, co v sobotu oznámilo, že uzavřelo dohodu o parlamentní podpoře se severoirskou DUP, přiznalo v sobotu o půlnoci, že dohoda dosud nebyla uzavřena a teprve se o ní bude jednat.
- Skotská nacionální strana požaduje, že dohoda mezi konzervativci a DUP musí být zveřejněna.
- Lesbická šéfka skotských konzervativců Ruth Davidsonová, jejiž volební úspěch ve Skotsku zachránil Konzervativní stranu, varuje před spoluprací se severoirskou DUP. Ian Paisley junior z DUP se vyjádřil, že "homosexuálové a lesby ho znechucují". Součástí útoků konzervativců na Corbyna během předvolební kampaně bylo, že před třiceti lety vyjednával s katolickou teroristickou IRA (stejně jako tehdejší vláda Margaret Thatcherové). Potíž je, že dnešní DUP má přímé vazby na dvě protestantské teroristické organizace, a konzervativcům to jaksi nyní nevadí.
- Šéfka skotských konzervativců Ruth Davidsonová požaduje změkčení brexitu tak, aby prioritním ohledem byla ochrana ekonomiky a volný pohyb obyvatelstva.
-- Zapomeňte na tvrdý brexit, požadují od Mayové poslanci Dolní sněmovny. Vysocí konzervativní a labourističtí poslanci požadují od Theresy Mayové, aby vytvořila nový všestranický přistup vůči brexitu. Vládnou obavy, že slabost premiérky by mohla vést k okamžitému rozhladu rozhovoru o odchodu Británie z EU. Poslanci chtějí, aby vznikl nový "celonárodní" konsensus, který by podpořili poslanci všech politických stran v Dolní sněmovně. Požadují, aby byla znovu otevřena debata o tom, jaký brexit Británie chce, a to pouhý týden před zahájením oficiálních vyjednávání o brexitu s Bruselem. Vysocí činitelé v EU vyjádřili znepokojení, že rozhovory o brexitu se mohou rozložit, protože Mayová nemá autoritu. ZDE
- Boris Johnson popřel, že usiluje o premiérské místo.
- Konzervativní ministr obrany Michael Fallon byl jediným britským ministrem, ochotným v neděli vystoupit v televizi. Opakoval mayovské fráze a tvrdil, že se nic nemění - vláda bude pokračovat jako dosud.
- Bývalý Cameronův ministr financí George Osborne a nynější editor londýnského listu Evening Standard se vyjádřil, že Mayová je "dead woman walking" - je "mrtvá za pochodu".
- Proevropský nestor Konzervativní strany Michael Heseltine varoval, že jestliže nebude brexit zrušen, a "nebude-li propíchnut tento bolák Konzervativní strany, premiérem se stane Jeremy Corbyn".
- Ve vlajkovém diskusním pořadu televize BBC, moderovaném Andrew Marrem, vystoupil v neděli dopoledne vítězný Jeremy Corbyn. Theresa Mayová se dále před novináři skrývá.

Zde je pár názorů britských komentátorů na Corbynovo vystoupení:

Mezitím v Absurdistánu 28:

Zhrzená manželka, rasismus v autobuse, znovu ceremonie o Smoleńsku a Bělověžský prales

12. 6. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Odmítnuté ženy mohou být opravdu zoufalé. Aktivistka strany Právo a spravedlnost Anna Kamińska je právě taková žena. Poté, co ji opustil manžel, poslanec za stranu Právo a spravedlnost, a začal žít s jinou ženou, pořád myslí na to, jak to udělat a dostat ho zpět.

Nejprve navrhla zákon, který by zabránil svobodným a rozvedeným mužům, aby pracovali jako poslanci (více o tom ZDE). Pak napsala svému manželovi báseň, v níž ho božím jménem vyzývá, aby se k ní vrátil (tuto báseň jsme citovali v této kapitole našeho seriálu). Nakonec se rozhodla použít svou konečnou zbraň - vlastní prsa. Pózovala pro bulvární deník v sérii sexuálně vyzývavých fotografii, které doprovází článek "Bůh mi dá lásku". Jestlipak to míní přímo, nebo nepřímo: tím, že jí poskytl dostatečně velká prsa, aby nalezla milence?

Nekonečná brazilská telenovela

Prezident je nahý, ale je mu to jedno

12. 6. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 9 minut


Občané ho nezvolili a z častých průzkumů veřejného mínění vyplývá, že ho odmítá zdrcujících 80 - 90 procent Brazilců. Lidé skoro vůbec nevěděli, kdo zastával funkci viceprezidenta, než Temer provedl právní parlamentní puč a donutil prezidentku Dilmu Rousseffovou k rezignaci na základě obvinění, která žádný průměrný Brazilec nedokáže vysvětlit. A ted vyhlásil prezident Michel Temer válku proti soudci od Nejvyššího soudu, který ho stíhá, proti médiím i proti obyvatelstvu.

Cesta ke Stvořiteli po „americku“ z roku 2017

12. 6. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

 

Takže solidní by mělo být především uvést zdroj. Jde o měsíčník Scientific American. O jeho lednové číslo z tohoto roku. A přímo hned – na str. 4 – o rubriku čtenářů. Z Kalifornské univerzity v San Diegu tam píše věhlasná autorita Deepak Chopra a je si jistý, že pověřený redaktor pravidelné rubriky SKEPTIK v tomto vědecky zaměřeném měsíčníku, Michael Shermer, spoléhá pro svá stanoviska příliš na jisté „primitivní“ základy fyziky. Takže jistě překvapí již to, že světově významný autor píše jenom skromný příspěvek jakoby „očima čtenářů“; nikoliv zásadní stať. Přitom by to mělo zároveň jít na účet relevance či „legitimace“ též širších závěrů uvedeného měsíčníku. Vždyť zrovna v tom lednovém čísle jako jedna z klíčových statí je uveden příspěvek Jürgena A. Knoblocha s názvem „Laboratorně stavěné mozky“. Choprovi se totiž navíc jedná o „existenci vědomé a inteligentní Mysli“ (viz na str. 4 citovaného čísla).

Británie: Vstupujeme do chaotické situace

12. 6. 2017

čas čtení 5 minut

 

"Vstupujeme do chaotické situace. Protože tohle je celé o brexitu. Během nadcházejícího roku začne být zřejmě jasné, že Británie nemůže odejít z EU, aniž by to zničilo britskou ekonomiku.
"

David Yelland, šéfredaktor britského pravicového bulvárního deníku The Sun v 1998-2003, promluvil v neděli v poledne v britském rozhlase pozoruhodně o slábnoucí roli bulvárního tisku a sílící roli sociálních sítí:

Britský bulvární tisk má obrovský vliv na ostatní média, včetně elektronických, včetně BBC. A také na politiky. Zejména když se podíváte na Daily Mail a The Sun po výsledcích čtvrtečních voleb, je naprosto jasné, že Theresa Mayová nemůže přežít jako premiérka, žádný politik nemůže přežít, když na vás tyto dva bulvární deníky začnou útočit.

Provizorní zázemí pro „Brno hl. nádr.“ takto obstojí?

12. 6. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty



Kdekdo (hlavně ovšem takto již postižený) bude zřejmě vědět, že mezi 3/6 až 10/9 je pro cestující areál hlavního nádraží v Brně vůči cestujícím vlakem ve výluce. A že 300 vlaků takto má denně automaticky rovněž své provizorní zázemí k nastupování a vystupování. A že zatím takto jde pouze o „předpeklí“, protože „pravé peklo“ má nastat (na základě důvěrného příslibu shůry, ze Správy železniční dopravní cesty) až „příští rok“ (!). Takže přátelé pekla se mají již nač těšit. Již ze stávající vzorkovnice nabídnutého předpeklí.

Mayová v ohrožení se pokusila uzavřít volnou alianci se severoirskými fundamentalisty

11. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Zoufalá Theresa Mayová byla donucena uzavřít jen volnou alianci se severoirskou fundamentalistickou stranou "demokratických unionistů" ve snaze udržet svou vládu u moci poté, co ji zuřiví konzervativní poslanci varovali, že nepřipustí vytvoření oficiální koalice s touto stranou.

I pro britské konzervativní poslance je nepřijatelný postoj DUP zakazující potraty, sňatky homosexuálů a popírající globální oteplování. Pozorovatelé varují, že londýnská vláda se nemůže v severoirském konfliktu postavit aliancí s DUP jen na jednu stranu.

Čelní toryové kontaktovali Borise Johnsona, zda by byl ochoten převzat premiérský úřad.

Do soboty do večera podepsalo více než 640 000 britských občanů petici požadující, aby Mayová odstoupila.

Konzervativci se bojí zopakovat volby, protože jsou přesvědčeni, že by Corbyn vyhrál:




Podrobnosti v angličtině ZDE

60 procent konzervativců požaduje rezignaci Theresy Mayové

10. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta



- 60 procent členů Konzervativní strany požaduje, aby Mayová z vedení strany odešla. Je to výsledek průzkumu jejich mínění na serveru ConservativeHome.

- Mayová musí oakmžitě propustit své šéfy štáby Hillovou a Timothyho, nebo půjde sama, varují vysocí konzervativci:



- Dohoda mezi konzervativci a severoirskou stranou DUP by byla "špatnou zprávou" pro ženy, vzhledem k tomu, že DUP zakazuje potraty, varují opoziční poslanci.

- Angela Merkelová požaduje, aby rozhovory o odchodu Británie z EU  byly zahájeny za 9 dní tak, jak je plánováno. Není dosud dohodnuto ani, kde by se měly konat. Merkelová chce, aby rozhovory dosáhly pokroku "rychle" a varuje, že bude hájit zájmy členských zemí EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Theresa Mayová zachraňuje Evropu!

10. 6. 2017 / Václav Hořejší

čas čtení 3 minuty



Loňský výsledek britského referenda o opuštění EU jsem od počátku považoval za tragédii. Odpůrci EU zvítězili jen malým rozdílem a zjevně do značné míry proto, že nebyli informováni o důsledcích případného odchodu z EU. Hlavní britské politické strany se v předvolební kampani vyjadřovaly převážně pro setrvání v EU. Toto bylo i stanovisko tehdejšího premiéra Camerona a ministryně vnitra Mayové. Vzhledem k tomu, že výsledek referenda nebyl pro vládu právně závazný, doufal jsem, že se politici zachovají racionálně a alespoň odloží rozhodnutí do doby, než budou vyjasněny všechny aspekty případného odchodu z EU a nakonec se rozhodnou, že neuposlechnou problematického „hlasu lidu“. Spoléhal jsem na to, že Britové jsou racionálním národem. Nicméně nestalo se – politici z obou hlavních stran řekli, že vůle lidu musí být respektována, i kdyby to mělo zemi jakkoli těžce poškodit.

Šéfové štábu Theresy Mayové Nick Timothy a Fiona Hill odstoupili

10. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

 

Reakce na to: Bývalý mediální poradce Mayové Joey F. Jones: "Je sama, bez přátel:" Jones svědčil o tom, že Fiona Hill v úřadu premiérky chtěla rozhodovat naprosto o všem. Jakmile to zjistil, odešel.




Martin Selmayer z Junckerova týmu:

Obětovala pěšáky




Owen Jones, Guardian:

Je trapné dívat se, jak Theresa Mayová nechává vinu na svých poradcích. Ona je šéfka. Ona rozhodovala. Ona by měla odstoupit.



Reakce jednoho konzervativního poslance na rezignaci Nicka Timothyho:

"Rasputin je pryč! Bůh existuje!"

 


 

Británie: Shakespearovské drama pokračuje. Poradci Mayové šikanovali ministry

10. 6. 2017

čas čtení 2 minuty



Kate Perrior, bývalá šéfka komunikací v úřadu britské premiérky v Downing Street, podala pozoruhodné svědectví o atmosféře v Downing Street. Úřad ovládali těsní spolupracovníci Theresy Mayové, šéfové štábu Fiona Hill a Nick Timothy. Charakterizovala v sobotu v britském rozhlase jejich způsob práce jako "toxický".

Uvedla že úřad premiérky Mayové byl "v podstatě nefunkční". Popsala, že kdykoli byli na jednání přítomni Hillová a Timothy, vládla tam atmosféra strachu.

Aktuální nálada v britské Konzervativní straně

9. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

Vysoký poslanec za Konzervativní stranu v rozhovoru s čelným televizním novinářem Robertem Pestonem:

"My ji do prdele všichni nenávidíme. Ale nemůžeme nic dělat. Ona nás naprosto dostala do prdele."



Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Mayová: Neodstoupím

9. 6. 2017

čas čtení 3 minuty

 

Theresa May: "To, co země potřebuje víc, než kdy předtím, je jistota. A protože jsme získali největší počet hlasů a největší počet křesel v těchto všeobecných volbách, je jasné, že pouze Konzervativní a unionistická strana má legitimitu a schopnost poskytnout tuto jistotu, vytvořením většiny v Dolní sněmovně. Budeme i nadále spolupracovat se svými přáteli a spojenci zejméan v Demokratické unionistické straně. Naše obě strany mají už mnoho let silný vztah. A to mi dává sebevědomi usoudit, že budeme moci spolupracovat v zájmu celého Spojeného království. To nám umožní se sjednotit jako země a soustředit svou energii na úspěšnou dohodu o brexitu  pro všechny v této zemi. Zajistíme nové partnerství s EU, což zaručí naši dlouhodobou prosperitu. To je, pro co lidé včera hlasovali. A to my splníme. Dejme se nyní do práce." 

Noví koaliční spojenci Theresy Mayové. Demokratičtí unionisté popírají globální oteplování, blokují právo homosexuálů na manželství a zakazují potraty. Podobně jako v Polsku, ženy ze Severního Irska musejí jezdit pro potraty jinam ZDE:


 ooops . Our new masters pic.twitter.com/VY6XWSxvuP



Jon Snow, Channel 4 News: 

Jedna z nejextremističtějších stran na britských ostrovech, 10 poslanců DUP  bude vrtět ocasem Mayové vlády:



Odpůrci severoirské DUP, katolická strana Sinn Féin, která získala v těchto volbách 7 poslanců, normálně odmítá zasednout v Dolní sněmovně. Není prý nyní vyloučeno, že tento bojkot zruší.

Měly by se začít vyšetřovat vazby DUP na severoirské protestantské teroristy:



Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Demonstrace u Downing Street proti Therese Mayové

9. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Pátek večer: Stovky lidí skandují u Downing Street: Mayová musí odejít:

https://twitter.com/Nicola_Slawson/status/873231754567589888A few hundred people are now chanting "May must go" opposite Downing St. I wonder if she can hear? #DowningStreetprotest #protestagainstmay pic.twitter.com/WiFO1iVIgF



 Two more signs that caught my eye: "This is fuckeDUP" and "May leave the orange men alone" #CoalitionOfChaos #DowningStreetprotest pic.twitter.com/PfVNNWb1VJ



 The protest outside Downing Street is getting busier as people finish work. This sign caught my eye. #CoalitionOfChaos #protestagainstmay pic.twitter.com/DPIyJNHGXO


Šéfka skotských konzervativců, lesba Ruth Davidson varovala před spojenectvím Theresy Mayové s homofobní severoirskou stranou DUP a zdůraznila, že angličtí konzervativci se musejí změnit:

 As a Protestant Unionist about to marry an Irish Catholic, here's the Amnesty Pride lecture I gave in Belfast...https://t.co/NdRaT2s3W5



Mayvá se neodvážila nijak restrukturalizovat svůj kabinet. Zůstává vězněm vedení Konzervativní strany:



Znamená to, že moc bulvárního ultrapravicového tisku v Británii skončila? The Sun, Daily Mail a Daily Express intenzivně podporovaly Mayovou, nepovedlo se to, poukazuje nestor britské televizní žurnalistiky John Simpson:  

 I suspect we've seen the end of the tabloids as arbiters of UK politics. Sun, Mail & Express threw all they had into backing May, & failed.


Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Začíná revoluce britských stoupenců Evropské unie

9. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


Nikdy neočekávejte, že voliči budou jednat tak jak dosud. Nikdy nevěřte, co říkají v průzkumech veřejného mínění. Způsobili, že se Theresa Mayová zoufale drží svého úřadu, je zdrcená a v chaosu. Labouristická strana Jeremyho Corbyna byla poražena, přesto je nadšená. Skotský nacionalismus dostal tvrdou ránu. Liberální demokraté prohráli. Euroskeptická strana UKIP byla zničena. Avšak co je nejvíce znepokojující, moc byla předána do rukou hrstky severoirských fundamentalistů. Není snad chaotičtějšího volebního výsledku v moderní britské historii, míní Simon Jenkins.

Je velmi obtížné si představit, že Theresa Mayová, která vedla dřevěnou, robotickou kampaň, by mohla dlouhodoběji přežít.

Za 10 dní mají být zahájeny rozhovory o brexitu. Je těžko říci, jak budou reagovat vyjednavači z EU. 

Nyní je velmi pravděpodobné, že v Dolní sněmovně a mezi lobbisty vznikne silná pátá kolona prosazující co nejtěsnější spolupráci s EU. "Tvrdý brexit" Mayové je nyní nerealizovatelný. 

Zdravý rozum napovídá, že Británie nakonec bude muset zůstat v regulačním režimu evropské celní unie. Je možné, že Británie přijme "norskou" verzi členství v jednotném evropském trhu. Pokud tomu tak bude, výsledky těchto voleb budou zřejmě pozitivní. 

Kompletní článek v angličtině ZDE
 

Nová politická mapa Británie: Mayová chce utvořit koalici se sektářskou, ultrakonzervativní severoirskou stranou

9. 6. 2017

čas čtení 3 minuty

 
649 z 650 poslaneckých křesel bylo nyní deklarováno. Konzervativci mají 318 křesel, o 12 méně, než když Mayová vyhlásila předčasné volby. Labouristé získali řadu křesel na tradičním konzervativním území a zvýšili počet svých poslanců na 261, mají o 31 více než dosud. 

Podíl hlasů pro konzervatice je přibližně 42 procent, pro labouristy 40 procent. 

Mayová má právo zůstat v úřadě a pokusit se utvořit fungující vládu, avšak je pod intenzivním tlakem od vedení Konzervativní strany, které ji obviňuje ze špatně vedené kampaně a vážných problémů s konzervativním volebním programem.

Labouristé se budou snažit Mayovou donutit k rezignaci a utvořit vlastní vládu, avšak volební aritmetika pro ně je složitá a liberální demokraté uvedli, že nebudou součástí žádných volebních paktů. 

Zdroj ZDE



Takto vypadá nyní politická mapa Velké Británie. Dosud nebyl vyhlášen volební okrsek v Kensingtonu, tradičně basta konzervativců. Je tam těsný výsledek, přepočítával se už několikrát. 

 With Kensington left to declare, here's how the political map of Great Britain now looks.



Theresa Mayová oznámila, že dosáhla dohody o vytvoření vlády s ulsterskou stranou Demokratických unionistů. Je to ultrakonzervativní, sektářská strana středověkým způsobem orientovaných protestantů.

V lednu 2017 zkolabovala vláda Severního Irska, protože šéfka strany Demokratických unionistů Arlene Foster byla zapletená do skandálu týkajícího se financí pochybného ekologického projektu. 

DUP chce svou koalicí s Theresou Mayovou "zabránit tomu, aby se premiérem stal Jeremy Corbyn, který kolaboruje s Irskou republikánskou armádou." DUP je zastánkyní tvrdého brexitu a jednotné Velké Británie. Odmítá zvláštní status pro Severní Irsko v rámci Evropské unie, který EU už výhledově schválila.

Početně daleko více než polovina Británie hlasovala pro liberální a levicovou politiku Jeremyho Corbyna, v koaliční vládě Mayová-DUP by se jí dostalo tvrdě ultrapravicové vlády.



Vážení čtenáři,
 máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Nerozhodný parlament: Britské volby radikálně ovlivnili mladí lidé, kteří jsou proti brexitu

9. 6. 2017

čas čtení 4 minuty

Britských voleb se účastnilo 72 procent mladých lidí ve věku 18-25 let:

 72% turnout for 18-25 yr olds. Brilliant turnout. They are our future. #GE2017 #hungparliament



Analytik Andrew Neal v britské televizi: "Cameron hrál hazardní hru s referendem a prohrál. Mayová hrála hazardní hru s volbami a prohrála. Jsou konzervativci politickou stranou, anebo je to kasino?" 

Aktualizace 10.00:

Theresa Mayová oznámila, že se za žádných okolností nevzdá premiérské funkce. 

Jeremy Corbyn ji vyzval, aby odstoupila.

Stínový labouristický ministr financí John McDonnell vysvětlil v televizi, že Labouristická strana hodlá utvořit menšinovou vládu, že připraví vládní program tak, aby byl přijatelný pro většinu poslanců v parlamentě, ale že nebude utvářet žádné koalice.

Z dosavadních výsledků vyplývá, že konzervativci nebudou mít potřebnou většinu, ale mohli by utvořit vládu se severoirskými demokratickými unionisty. Středolevicová opozice nedá dohromady dostatečný počet křesel.

Účast mladých voličů v britských volbách ve srovnání s volbami v roce 2015  stoupla o 12 procentních bodů na 65 procent.

66 procent voličů ve věku 18-24 let hlasovalo pro Labouristickou stranu. 36 procent z nich se účastnilo voleb poprvé v životě a hlavním faktorem, proč šli k volbám, byla jejich nespokojenost se skutečností, že Británie loni hlasovala pro brexit. 

EU: "Británie si dala další vlastní gól"

Jeden z televizních komentátorů během britské volební noci poukázal na to, že politici v Evropské unii považují dnešní Británii za neprofesionální pitomce a výsledky nynějších voleb to prý potvrdily. 

Vysocí politikové v Bruselu nyní varují, že dnešní výsledky parlamentních voleb v Británii jsou dalším "vlastním gólem" a "katastrofou", která velmi zvyšuje pravděpodobnost, že se rozhovory o brexitu rozloží.

Guy Verhofstadt, činitel Evropského parlamentu pro brexit, charakterizoval volební výsledek jako "další vlastní gól - po Cameronovi nyní Mayová" a dodal, "Dosud jsem si myslel, že surrealismus je belgický vynález."

Verhofstadt dodal, že doufá, že Británie bude mít brzo stabilní vládu, která by mohla zahájit vyjednávání. Nejde jen o Británii, ale o celou Evropu.

Hlavní vyjednavač EU o brexitu Michel Barnier napsal na Twitteru: "Vyjednávání o brexitu by měla začít, až bude Británie připravena."

Původně měla vyjednávání o brexitu být zahájena 19. června.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 


Aktualizace 5.00:

Theresa Mayová vyhlásila všeobecné volby, aniž to potřebovala. Nyní je, zdá se, na cestě k prohře. Nejnovější předpověď výsledků od Press Association. Potřebná většina je 326  křesel. Výsledky jsou stále nerozhodné. Podle těchto by konzervativci mohli vládnout pouze za pomoci severoirských demokratických unionistů a většinu by nezískala levostředová opozice, kvůli poklesu podpory pro skotské nacionalisty. Paradoxem je, že konzervativci pod vedením charismatické skotské lesby (toto není v žádném případě pejorativní označení, vždyť je téměř nemožné, aby v ČR byla šéfem strany žena, natož lesba, a ve Skotsku jsou šéfy tří hlavní stran všechno ženy, a dvě z toho lesy, pozn. red.) Ruth Davidsonové zaznamenali ve Skotsku vítězství, zatímco v Anglii prohru. O své poslanecké křeslo přišli bývalý předseda Skotské nacionální strany Alex Salmond i dosavadní šéf poslaneckého klubu SNP  v Dolní sněmovně Angus Robertson.

Není vyloučeno, že Theresa Mayová přece jen zvítězí v důsledku volebního vítězství konzervativců ve Skotsku:



Po vyhlášení 500 křesel získala Labouristická strana od konzervativců 20 křesel:



Zdá se, že pravicový tisk  útočí na Mayovou: 

Daily Mail: Hazardní hra, která se nevyplatila:



The Sun: Theresa Děs:



Daily Telegraph: Hazardní hra, která se nevyplatila:


Ceterum autem censeo Concordiam Europae esse delendam

7. 6. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 15 minut

Vláda strany Právo a spravedlnost to má opravdu těžké. Je kritizována a bojkotována při každé příležitosti. Doslova celá scéna populární hudby bojkotovala jeden z největších polských hudebních festivalů, poté co se ho strana Právo a spravedlnost pokusila zmanipulovat. Několik lidí odmítlo přijmout medaile a řády od prezidenta Dudy a od dalších politiků ze strany Právo a spravedlnost. Mezi nimi, k překvapení všech, je Mariusz Błaszczak, ministr vnitra. Udělil mu totiž medaili za zásluhy při protipožární prevenci - Mariusz Błaszczak, ministr vnitra. Poté, co se začaly o tuto nezvyklou situaci zajímat sdělovací prostředky, ministerstvo informovalo, že pan ministr Błaszczak nakonec odmítl přijmout medaili od sebe samého. Jaký to chrabrý, odvážný muž, někteří lidé, jako například polský konzul v Mexiku, přišli o zaměstnání za to, že odmítli přijmout medaili (více o tom ZDE).

O neskonalé lásce k České poště, policii a soudu

8. 6. 2017

čas čtení 2 minuty




Jednoho krásného lednového dne, za husté chumelenice a náledí, jsem ždrcla do přede mnou odbočujícího poštovního pickupu. Paní řidičce se lehce vydul plastový nárazník, pročež nemohla otevřít zadní dveře, píše Michaela Spurná. 

Na místě to nevyřešíme, jelikož šéf pošty jí nařídil, že musí zavolat policii. OK. 

Mám v autě dítě, mrzne, za chvilku blikne rezerva, ale jistě počkáme, ať ještě paní kvůli mně nemá problémy v práci. Je to moje vina. 

EU ještě nebuduje vlastní armádu. Zatím

9. 6. 2017

čas čtení 4 minuty

Evropská komise opatrně zkoumá prázdnotu zanechanou po sobě americkým prezidentem Donaldem Trumpem, když ze svého projevu v Bruselu vymazal potvrzení závazku NATO ohledně společné obrany, napsal Leonid Bershidsky. A nejde jen o iniciativu bruselských byrokratů: Také Německo se zřetelně poohlíží po nezávislejší obranné politice, která by se celá netočila jen kolem toho být dobrým americkým spojencem.

Ani na Seychely, ani do showroomu, aneb kde našetřit na důchod

8. 6. 2017 / Rudolf Havelka

čas čtení 5 minut


Nerad marním čas, který bych měl věnovat vyděláváním si na „stará kolena“, ale nedávné výroky pana ministra financí Pilného mě, jako zaměstnance v kultuře, takřka osobně urazily. Pan Pilný zjevně žije v naprosto jiném světě než naprostá většina zaměstnanců. Jeho doporučení, abychom se zamysleli, zda pořídit nové auto, jet na Seychely anebo spořit na důchod, nesvědčí o jeho soudnosti. Jako vedoucí pracovník, který sice nesestavuje rozpočet Billu Gatesovi, ale jen solidnímu středně velkému muzeu, denně do práce dojíždím po mizerných silnicích bez krajnice 13 let starým autem z druhé ruky, na jehož provoz a údržbu padne většina z vydělaných peněz, které zbudou po měsíční splátce za byt: Nejde o haciendu na venkově, kde nejsem ani přihlášen k trvalému pobytu, ale o skromný byt 2+KK, splácený společně s manželkou, učitelkou.

James Comey: Trump po mně chtěl, abych zrušil vyšetřování Michaela Flynna

8. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Vyhozený šéf FBI James Comey zveřejnil své svědectví, že se ho Donald Trump snažil přesvědčit, aby zastavil vyšetřování svého poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna.

"Doufám, že vidíte způsob, jak tohle zastavit a Flynna nechat jít," řekl prý Trump Comeymu v Bílém domě v únoru. "Je to dobrý chlap. Doufám, že to zastavíte."

Comey píše, že shledal toto naléhání od Trumpa "velmi znepokojujícím".

Nová zastaralá zbraň, aneb v duchu českých tradic

8. 6. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

1. čs. republika kdysi disponovala zřejmě nejlepším stíhacím dvojplošníkem na světě - Avií B-534.
  

Problém však spočíval v tom, že jiné armády v dané době zaváděly stíhací jednoplošníky se samonosným křídlem a zatahovacím podvozkem.

Obdobný trend lze vysledovat v případě útočných pušek firmy Česká zbrojovka Uherský Brod. Čeští konstruktéři jsou zřejmě nepřekonatelnými mistry labutí písně.

Kdy se zbaví ČR iracionální antimuslimské hysterie? Dělá ze sebe mezinárodně idiota

V ČR se šíří nesmysly, že projevy solidarity muslimů s obětmi britských atentátů "zorganizovala televize"

7. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Takovou blbost může šířit jen někdo, kdo je absolutně neobeznámen se současnou atmosférou v Británii, poznamenává Jan Čulík. Představa, že by nějaká jedna televizní stanice dokázala vykonstruovat celonárodní solidaritu muslimů s obětmi nedávných atentátů nebo nějak uměle vytvořit fantastickou atmosféru multikulturní jednoty, kterou nedávné atentáty v zemi vytvořily, je naprosto absurdní.

Stačí se podívat na sociální sitě, poslouchat libovolnou rozhlasovou stanici či sledovat libovolné televizní zpravodajství, aby si člověk okamžitě uvědomil, jak silná je atmosféra rozhodnosti a solidarity mezi Brity všech sociálních tříd a etnických a náboženských skupin, včetně muslimů. Připomíná to solidaritu v době sovětské invaze za Pražského jara 1968. 

Jen neinformovaný pitomec může napsat takovou hloupost. Nebo někdo, kdo záměrně lže ze zlé vůle.

V rubrice Související články (objeví se po otevření celého článku) uvádíme četné příklady vyjádření muslimské solidarity s obětmi nedávných atentátů:

Human Rights Watch: Irák a Západ zabíjí civilisty v západním Mosulu

7. 6. 2017

čas čtení 2 minuty



Počet mrtvých civilistů v důsledku vojenských útoků, prováděných od února do dubna 2017 iráckými bezpečnostními jednotkami a Američany vedenou západní koalicí dokazuje, že tyto jednotky nepodnikly přiměřené kroky na ochranu civilistů a je zapotřebí dalšího vyšetřování této záležitosti, konstatuje Human Rights Watch. 

Organizace Human Rights Watch zdokumentovala sedm útoků, při nichž bylo usmrceno nejméně 44 civilistů v pěti obydlených čtvrtích západního Mosulu, ovládaných Islámským státem.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2017

4. 6. 2017

čas čtení 1 minuta

V květnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 213.44(včetně poplatků za přístup k diskusnímu fóru ve výši 26 769,44 Kč).  Výdaje na provoz Britských listů byly 66 360.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem května 2017 147 226.37 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

23292