Gruzínská D1 na dostřel

11. 7. 2017 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 1 minuta
500 metrů zbývá ruským okupačním silám, aby uzavřely hlavní spojovací silnici Gruzie.  Tím může být vyvolán další vojenský konflikt mezi Ruskem a Gruzií.

Tzv. Plíživá okupace/Creeping Occupation, kterou provádí ruská armáda po rusko-gruzínské válce v roce 2008, nabírá novou intenzitu. Poté, co bývalý prezident Gruzie Michail Saakašvili nedokázal úspěšně ubránit svou zemi proti přesile ruské armády v roce 2008, ztratila Gruzie kontrolu nad střední částí svého území Samačablo (Jižní Osetie). 

Region velikosti Zlínska, kde sídlí velký počet ruských vojáků, rozšiřuje své území do vnitřního, neokupovaného území Gruzie. Nyní ruští vojáci přesunuli ostnaté dráty poblíž hlavní silnice ს1/E60, která spojuje západní a východní Gruzii.  

V nebezpečí se tak ocitli nejen obyvatelé vesnic a obcí za hranicí s okupovaným územím (ruští vojáci pravidelně unáší obyvatele a následně žádají výkupné), ale také cestující, kteří využívají zmíněnou silnici. 

Letos si Gruzie zajistila bezvízový přístup do EU a registruje tak největší nárůst turistů a ekonomického růstu za dobu nezávislosti, také je hojně využívána jako tranzitní země. To vše se může změnit ve válečný konflikt podobný Sýrii, Ukrajině nebo Čečensku. 

Malá Gruzie nedokáže ubránit své území bez zahraniční pomoci a destabilizací prastaré multikulturní země se přetvoří na základnu radikálních islamistů, kteří se snaží uprchnout z nedalekého Sýrie nebo Iráku. Což povede ke kmenovým válkám a k celkové destabilizaci regionů na Kavkazu.


Zdroje:












0
Vytisknout
15160

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2017