Evropští a afričtí ministři konečně budou jednat o tom, jak řešit uprchlickou krizi

24. 7. 2017

čas čtení 1 minuta


Evropští a afričtí ministři budou v pondělí jednat v Tunisu o plánu, jehož cílem je regularizovat proud uprchlíků z Afriky do Evropa a umožnit příchod do Evropy přibližně 20 000 lidí ročně. Zároveň má být realizována daleko tvrdší strategie deportací ilegálních migrantů z Itálie a státy mají zasáhnout proti organizacím pašeráků.



Plán regluarizovat proud uprchlíků prosazuje UNHCR, úřad OSN pro uprchlíky, který varuje Evropskou unii, že její pokusy vycvičit libyjské pobřežní stráže  a úmysl Itálie vnutit nevládním lodím pomáhajícím ve Středozemí uprchlíkům nové předpisy problém nevyřeší, ani to neuznává, že proud uprchlíků a migrantů do Evropy zřejmě bude navždy trvalý.

Cílem jednání je založit prověřující systémy pro migranty směřující do EU v zemích na cestě do Libye, jako jsou Mali, Niger, Burkina Faso, Etiopie, Čad a Súdán.

Jednání EU v červenci dalo k dispozici dostatečné množství peněz pro 40 000 regularizovaných uprchlíků, z nichž asi polovina pochází ze Sýrie a zbytek z Afriky. I když má Evropská komise problémy ve snaze přesvědčit všechny členské země EU, aby přijaly migranty, poté, co byl podobný projekt vytvořen po migrační krizi ze Sýrie v roce 2015, nový projekt by představoval určitou formu solidarity a poskytl Itálii určitou míru úlevy.

V Itálii v této věci zuří velká politická a občanská krize. Letos do Itálie přišlo z Libye asi 90 000 migrantů. Snížení počtu na 20 000 ročně by bylo pro Itálii obrovskou pomocí.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8629

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2017