Glosa

Tristní pohled na mělčiny českých novinářských vod

10. 10. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Sociální sítě nám mnohdy přinášejí poučné informace, jaké bychom v tištěných a internetových médiích jen stěží nalezli. Exponovaní uživatelé Facebooku a Twitteru se často zaskví kouzlem nechtěného a obnaží se tak, jak by v jiných, třeba i intimních chvílích nikdy neučinili. Koneckonců své o tom ví i autor těchto řádků. Hovoříme-li o systematických selháních mainstreamových sdělovacích prostředků, není snad nic cennějšího než výroky novinářských trubadúrů, kteří se lvím dílem podíleli na podobě polistopadového diskurzu. 

Zápletka je vcelku triviální. Šéfredaktor týdeníku Echo24 Dalibor Balšínek zveřejnil tweet, v němž chlubí tím, že díky publikaci dokumentů skupiny Šuman raketově roste čtenost Echa24 a že „stará média“ k tématu ještě nic nevydala. Na tweet zareagoval mladý novinář Jakub Zelenka, přičemž se novinářský matador, který působil jako šéfredaktor Týdne a Lidových novin, celkem slušně odkopal. Posuďte sami. 








Dlouho to netrvalo a do diskuse se vložil také šéfredaktor webu Forum24 Pavel Šafr, jenž stál kdysi v čele Lidových novin a Mladé fronty DNES.









Jak je vidno, oba pánové na mladších kolezích slaboduše demonstrují svou nadřazenost, neboť jsou patrně zoceleni novinářskými vichry při strhávání vlád a asi se domnívají, že stojí na ramenou novinářských es minulosti. Ba co víc, Balšínek arogantně a vulgárně ukazuje, že se při senzacechtivé honbě za skandály Andreje Babiše nemíní zdržovat něčím tak pofidérním jako jsou názory protistrany a ověřování informací. A proto kroutím nechápavě hlavou nad naivitou Filipa Horkého, že by mladí novináři měli k někomu takovému, jako je Dalibor Balšínek, profesně vzhlížet.   

Balšínek byl navíc nedávno přistižen při manipulaci, když nadhodnocoval počet čtenářů Echa24 - snad proto, aby „tomu sami čtenáři rozumněli“ (sic!). Jeho kolega Šafr pro změnu neunesl novinářský úspěch Saši Uhlové a svou zhrzenost, ba možná smutek, že jeho web nezískal kýžený grant, manifestoval na sociálních sítích.   

Twitterové představení pánů Balšínka a Šafra je jen dalším důkazem o trudném stavu české novinařiny, jež se mátožně plouží zbůhdarma po pavlači, přestože se oba exponovaní novináři domnívají, že díky nim ční až do nebeských výšin.


 

0
Vytisknout
16409

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2017