Tři Češi byli zatčeni v Brazílii, dva další jsou vyšetřováni

9. 10. 2017 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty
Foto: Oldřich Lahoda

Aktualizace 14. dubna 2019: Právní zástupce Oldřicha Lahody požádal Britské listy o zveřejnění tohoto dodatku:

„Vyšetřování pana Oldřicha Lahody brazilskou policií bylo skončeno

Pan Oldřich Lahoda byl spolu s dalšími třemi osobami dne 5. října 2017 předběžně zadržen brazilskou Federální policií, a to v rámci zahájené policejní Operace MULTIFAKE. Důvodem tohoto předběžného zadržení bylo podezření z trestné činnosti spočívající v „praní špinavých peněz“. V rámci Operace MULTIFAKE provedla brazilská Federální policie rozsáhlé vyšetřování, které však bylo rozhodnutím Komisaře Federální policie dne 11. března 2019 skončeno. Brazilské policii byly předloženy dokumenty, které vyvrátily veškerá podezření. Policejním vyšetřováním nebylo prokázáno, že by se pan Oldřich Lahoda dopustil trestné činnosti, z jejíhož spáchání byl podezříván a pročež byl také předběžně zadržen, a to z „praní špinavých peněz“.“



Jsou podezříváni ze zločinů propírání špinavých peněz, spekulací s diamanty, ilegálního hromadění peněz a trestných činů spojených s prodejem a nákupem nemovitos


V rámci operace nazvalé Multifake zatkla brazilská policie tři Čechy a jednoho místního občana a zahájila oficiální vyšetřování proti dalším dvěma Čechům. Zkonfiskovány jim byly nemovitosti a množství peněz na bankovních účtech. Úřady také zkonfiskovaly čtyři luxusní vozidla. Skupina převedla do Brazílie z Evropy od roku 2011 asi 2 miliony euro, ale pohyb financí na jejich účtech je vyšší než 10 milionů euro, což naznačuje propírání špinavých peněz.



Jedním z vězňů je Oldřich Lahoda, 60, český podnikatel, na něhož poukazují evropská média jako na hlavního vlastníka hracích automatů. Pracuje také v oblasti prodeje a nákupu nemovitostí a v dovozu diamantů a klenotů vyráběných z ametystů, krystalů, achátů a dalších polodrahokamů. Vlastní různé nemovitosti v Ostravě a podniká s Brazílií.

Lahoda už byl odsouzen v České republice za pašování ciaret a za vyhýbání se předpisům pro transakce s cizí měnou. Třináct let se před policií skrýval a až v roce 2009 byl zatčen. I pak však kandidoval v politice, nebyl ale zvolen. Lahoda je vyšetřován za podporu proruských povstalců bojujících za anexi ukrajinských regionů k Rusku. Údajně finančně podporoval "konzulát" Doněcké republiky v ČR.

Lahoda se také v České republice zabýval bojovým uměním  a v Brazílii tvrdí lidem kolem něho, že je partnerem při nákupu a prodeji fotbalových hráčů. Lahoda si kouil deset hektarů půdy v městě Passo de Torres v jižní Brazílii a vychloubal se, že tam vystaví u moře letovisko.

Brazilská federální policie také zkoumá, zda Lahoda při vývozu drahého kamení do Evropy spáchal nějaké trestné činy. Investoval peníze vydělané z jeho těžby do trhu s nemovitostmi. Policie bude kontrolovat, zda se při tom vyhýbal předpisům. Bude také zjišťovat, zda se Lahoda podílel na provozování zakázaného hazardu (sázkové hry a hrací automaty jsou v Brazílii zakázány).

Druhým uvězněným Čechem je Radomír Češpiva, 54, Lahodův partner. Byl odsouzen za trestné činy už v České republice. Jako zaměstnanec bankovní instituce otevíral bankovní účty pro finktivní firmy a provedl nezákonné transakce ve výši asi 2 milionů Kč. Protože tou dobou žil v Brazílii, čelil dlouhému procesu vydání do zahraničí. Nakonec byl deportován do České republiky v roce 2004 a odseděl si osm let ve vězení.

Třetí český vězeň ospravedlňuje jméno, které policie dala této operaci: Multifake. Tento člověk totiž používá nejméně čtyři jména. Tři z nich jsou falešné totožnosti, převzaté od Brazilců. Jeden z dokumentů, který používá už nejméně 20 let, zní na jméno João Henrique Migreco. Podle dat, které poskytla česká policie brazilským úřadům, si tento muž už odseděl v Evropě vězeňský trest a byl vydán z Chorvatska do České republiky. Jeho české jméno nebylo potvrzeno. V jeho souvislosti se hovoří o příslušnosti ke kriminální organizaci, propírání špinavých peněz, používání falešných dokumentů a poskytování falešných informací pro uzavírání smluv o výměně cizích měn.
.
Činitelé z českého konzulátu v Porto Allegre navštívili vedení brazilské federální policie a zjišťovali tam informace o vězních a byli připraveni jim poskytnout pomoc.

0
Vytisknout
22748

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2017