Blíží se katastrofa: Premiérka Mayová přiznala, že Británie zřejmě opustí EU bez dohody

10. 10. 2017

čas čtení 3 minuty


Poslanec David Lammy: "Jestliže odejdeme z EU r. 2019 bez dohody, nechť prosím poslední, kdo bude odcházet, zhasne světla. Obávám se katastrofy, kterou zanecháváme pro své děti."


Evropská sedmadvacítka konstatovala, že Británie nesplnila tři podmínky vyjednávání o odchodu z Evropské unie, totiž zajištění občanských práv pro občany EU žijící v Británii, uhrazení finančních závazků, které Británie přislíbila splnit v rámci nynějšího finančního období EU a vyřešení problému hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou, jejíž obnovení hrozí nejen ekonomickým kolapsem, ale také oživením severoirského terorismu.


Naproti tomu britská konzervativní premiérka Theresa Mayová řekla v pondělí v Dolní sněmovně, že Británie prý "všechno splnila" (konzervativní euroskeptikové, usilující o nyní se zcela rozpadávající brexit, žijí někde na planetě Marsu, úroveň nekompetentnosti a blbosti v nejvyšších britských vládních kruzích je v současnosti naprosto ohromující) a "je na teď Evropě, aby splnila britské podmínky".

Na opakované dotazy labouristických poslanců, zda má Mayová právní informace, že by bylo možno z právního hlediska brexit zrušit, se Mayová znovu a znovu vyhnula odpovědi a až hystericky zdůrazňovala, že "brexit zrušen nebude".

Alistair Campbell, bývalý tiskový mluvčí bývalého premiéra Tonyho Blaira:
"Mayová odmítá říct, zda lze článek 50 [o odchodu z EU] zrušit. Protože to lze. A odmítá zveřejnit dokumentaci o dopadu brexitu na Británii. Protože z ní vyplývá, že by článek 50 měl být zrušen:

 



Zároveň v Dolní sněmovně začala hovořit o tom, že se britská vláda otevřeně připravuje na vypadnutí z Evropské unie bez dohody. To by znamenalo, například, jen namátkou,  že by byl zrušen letecký provoz mezi Británií a zeměmi Evropské unie, u belgických a britských přístavů by se začaly tvořit stokilometrové fronty kamionů v důsledku zavedení nových celních prohlídek - Británie přitom nemá tisíce celníků, kteří by tyto prohlídky prováděli - mezinárodní finanční instituce by odešly z Británie a v důsledku toho by drasticky poklesl výdělek britských bank, a tedy daňové příjmy státu, a následoval by úprk většiny podniků, které závisí na dělbě práce s firmami v mnoha zemích Evropské unie.  Mimo jiné, protože odchodem z EU vypadne Británie i z organizací, jako je Euratom, by to znamenalo, že Británie nebude mít jaderné palivo pro své jaderné elektrárny, na nichž závisí pro většinu výroby elektrické energie, a nebude mít radioizotopy pro léčení pacientů s rakovinou v nemocnicích.


Financial Times: Brexit znamená drastický pokles příjmů britských farmářů:

https://twitter.com/FT/status/917637542232633344


0
Vytisknout
16556

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2017