Turečtí vyšetřovatelé žádají až 15 let vězení pro aktivisty Amnesty International

9. 10. 2017

čas čtení 1 minuta
Turečtí vyšetřovatelé žádají až 15 vězení za "podporu teroristické skupiny" pro 11 lidskoprávních aktivistů. Většina z nich byla zatčena při zátahu na workshop Amnesty International. 

Obvinění včetně ředitelky turecké pobočky Idil Eserové, několika prominentních tureckých aktivistů a občanů Německa a Švédska byli obviněni z "napomáhání teroristické skupině". Vyšetřovatelé žádají trest v rozmezí 7,5 - 15 let.

Obvinění obsahuje tvrzení, že aktivisté chtěli vytvořit "ve společnosti chaos" podobný protivládním protestům z léta 2013.

Deset aktivistů bylo zatčeno v červenci při zátahu policie na workshop lidskoprávních aktivistů na ostrově Buyukada u Istanbulu.

Zatčení vyvolalo mezinárodní pozdvižení a posílilo obavy z upadající svobody slova pod vládou prezidenta Erdogana.

Měsíc předtím byl zatčen tehdejší předseda Amnesty Taner Kilic a obviněn ze spojení s údajným organizátorem nepovedeného převratu Fethullahem Gulenem. Jeho kauza byla nyní spojena s ostatními aktivisty a Kilic tak čelí ještě vážnějšímu obvinění.

Dva ze zatčených jsou cizinci - Němec Peter Steudtner a Švéd Ali Gharawi, kteří pořádali informační workshop.

Amnesty označuje Gharaviho za konzultanta v oblasti IT strategie a Steudnera za "trenéra  nenásilných protestních taktik".

Podrobnosti v angličtině: ZDE


0
Vytisknout
16019

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2017