"Chovají se orwellovsky!" - novináři ostře odsuzují dopad Facebooku na demokracii

26. 10. 2017

čas čtení 2 minuty


Mediální profesionálové v zemích, jako je Guatemala a Slovensko, se obávají destabilizace, kterou experiment eliminující  v šesti zemích světa zpravodajství na Facebooku ohrozil jejich už tak křehký politický systém



Facebook se stal ostrým terčem kritiky za znepokojující záporný dopad na demokracii kvůli svému "otevřeně orwellovskému" rozhodnutí provést v šesti zemích experiment, kdy profesionální média byla odstraněna ze zdrojů  informací na Facebooku.

Tento experiment, který byl zahájen 19. října a stále ještě pokračuje, znamená, že na jádru Facebooku jsou v  těchto zemích zveřejňovány je osobní statusy a placené inzeráty.




Takzvané veřejné informace, například z facebookových stránek mediálních organizací, jsou přesunovány do oddělené kategorie nazvané "Zkoumejte". V důsledku toho, mediální organizace v šesti zemích světa  - na Srí Lance, v Guatemale, v Bolivii, v Kambodži, v Srbsku a na Slovensku - přišly přes noc o své nejdůležitější vydavatelské platformy.

"Kategorie Explore (Zkoumej) na Facebooku zlikvidovala 66 procent naší čtenosti. Dlouhé roky tvrdé práce zmizely přes noc," říká Dina Fernandez, členka redakční rady guatemalského zpravodajského serveru Soy502. "Je to katastrofa a já jsem velmi znepokojena."

Na Slovensku dokazují data z analytické firmy Facebooku Crowd Tangle, že "interakce" poklesly o 60 procent pro širokou škálu facebookových stránek slovenských médií.

Protože Facebook dělá experimenty s novými rysy svého portálu v menších, méně rozvinutých zemích, které nejsou příliš důležité pro jejich zisky, znamená to zároveň, že jde o země s relativně křehkým politickým systémem, pro něž je velmi důležité zachovat si stabilní mediální ekosystém. To Facebook v těchto zemích nyní narušil.

https://www.theguardian.com/technology/2017/oct/25/facebook-orwellian-journalists-democracy-guatemala-slovakia

0
Vytisknout
8320

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2017