Populismus: Proč chce Okamura zavést referenda

24. 10. 2017 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty
Okamura okamžitě po volbách začal vyhlašovat, že jeho stěžejní a zásadní podmínkou do vlády je schválení zákona o obecném referendu. 

Při čtení programových priorit či billboardů okamuristů ale na referendum jako top prioritu nenarazíme. (Viz SPD.cz). Prioritní teze jsou: Stop Islámu. Bezpečnost. Ne parazitům. Hmotná odpovědnost politiků. Konec rozkrádání země. Atd.

Přímá demokracie je jeden z osmi bodů programu (dá-li se tedy těm žvástům říkat program) a obecné referendum je opět jen jeden z pod-bodů tohoto bodu.

(Odbočka: povšimněme si jak rychle Okamura zapomene na "hmotnou odpovědnost politiků". Protože najednou i on a jeho spolustraníci se stávají politiky, a začali by být za svá rozhodnutí hmotně odpovědní...).


Proč je tohle pro Okamuru stěžejní věc? Protože si spočetl výsledky voleb a ví, že na rozboření demokracie parlamentní cestou nemá dostatek sil. Jedinou možností jak protlačit cokoli jsou tak referenda. Málokdo si uvědomuje, že mohou mít sílu jak legislativní, tak výkonnou, jsou něco jako "prezidentské dekrety" na obcházení parlamentní demokracie. 

Okamura si vyzkoušel, jak málo prostředků stačí k zmanipulování národa - jeví se mu to jako snazší cesta než přes parlament, a má nejspíš pravdu.
(Víc k tomu bohužel neumím napsat, hrozně moc bych si rád o skutečné moci referend přečetl od našich superprávníků jako je Eliška Wagnerová nebo Marek Antoš).

Za mě: vyšší participace občanů cestou zdola nahoru, postupně, od obcí, od malých věcí = rozhodně ano.


Obecné referendum: ne, dokud se nenaučíme rozhodovat v malém, je to zbraň hromadného ničení, která se dá použít navíc všemi směry. I proti tomu, kdo ji navrhl.


Pozn. JČ: Na základě zkušenosti s brexitem v Británii vážně varuji před institucí referenda. Způsobuje totiž, že voliči odpovídají jednoduchými odpověďmi na neuvěřitelně složité otázky, které pak nikdo neumí zodpovědět. Až po referendu o brexitu se ukázalo, že nikdo neví, jak to vyřešit.


https://www.theguardian.com/travel/2017/oct/24/weak-pound-uk-value-destination-foreign-tourists-lonely-planet-best-in-travel-list-2018  - - Slabá libra proměnila Británii v levný cíl turistů 

 
https://www.theguardian.com/business/2017/oct/24/the-brexit-economy-the-storm-clouds-are-gathering - Brexit. Ekonomika. Vzniká bouře. 

 
https://www.theguardian.com/politics/2017/oct/24/brexit-more-complex-than-first-moon-landing-says-academic-study - Brexit je složitější než přistání na měsíci, usuzuje akademická studie

1
Vytisknout
11741

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2017