Evropský parlament vyzývá k zákazu herbicidu glyfosát

25. 10. 2017

čas čtení 1 minuta
Evropský parlament v úterý vyzval k zákazu kontroverzního herbicidu glyfosátu do roku 2022. Existují obavy, že látka způsobuje rakovinu. Dnes státy EU hlasují o prodloužení licence zmíněné sloučeniny.


Europoslanci schválili rezoluci, která není závazná, ale představuje nový tlak na Evropskou komisi, která doporučila obnovit licenci glyfosátu na dalších deset let.

Kritici glyfosátu vedení Greenpeace vyzývají k úplnému zákazu a v pondělí předali EU petici s více než 1,3 milionem podpisů.

Experti osmadvacítky budou dnes hlasovat o doporučení komise, zatímco eskaluje skandál, podle kterého americký agrochemický gigant Monsanto nepřijatelně ovlivňoval výzkum bezpečnosti této látky.

Europoslanci kritizují návrh komise a tvrdí, že "nezajišťuje vysokou úroveň ochrany lidského a zvířecího zdraví a prostředí... selhává v aplikaci principu předběžné opatrnosti".

Kritici vyzývají k zákazu neprofesionálního použití glyfosátu od 15. prosince a pro ukončení použití v blízkosti parků a hřišť.

Oponenti glyfosátu používaného v přípravku Roundup poukazují na studii Světové zdravotnické organizace (WHO) z roku 2015, která dospěla k závěru, že látka je "zřejmě karcinogenní".

To protiřečí zjištěním Evropského úřadu pro bezpečnost potravin a Evropské chemické agentury.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9881

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2017