Za brexit "může Jindřich Osmý"

27. 10. 2017

čas čtení 1 minuta


Dne 31. října je tomu 500 let ode dne, kdy Martin Luther přibil svých 95 tezí na dveře kostela ve Wittenberku a zahájil tím protestantismus. Po celém Německu se toto výročí nyní široce oslavuje a Angela Merkelová, která pochází z rodiny luteránského pastora, se aktivně těchto oslav účastní. V Británii o Lutherovi nemá nikdo ponětí, všechno je přehlušeno kýčovitým americkým svátkem Haloween.

 Martin Kettle zajímavě argumentuje v deníku Guardian, že brexit je důsledkem anglické reformace a anglického protestantismu, který je sice v dnešní Anglii už víceméně zapomenut, avšak dal Angličanům falešný dojem, že jsou ve světě něco extra:



"Podle této tradice byla Anglie (nebo Británie) jiná, oddělená, lepší, požehnaná, a osvobozená od pravidel, která omezovaly jiné. Definovala se vzdorem proti Římu a proti jakékoliv papežské autoritě. A toto dědictví nezmizelo.

A skutečně, v době, kde tolik zvyklostí a projevů anglického protestantismu nadále mizí v ekumenicky multikulturním zapomnění, dědictví Jindřicha Osmého se prosadilo formou ještě jednoho, konečného a vzdorného výlevu tradice myšlení prosazující ideu, že 'my jsme něco extra'. Zatížilo nás břemenem brexitu.

Úpadek protestantismu není něco, čeho bychom měli litovat. Avšak jeho dědictví je. Zanechalo Británii jako oběť reziduální a ničivé víry ve svou vlastní jedinečnost ve srovnání s druhými. Nic z toho Luther před 500 lety nezamýšlel. Avšak když Luther přibil své teze na dveře kostela, zahájil proces, který v rukou lidí, které Luther nikdy nepoznal, pomohl vtlouci fantastickou představu o vlastní výjimečnosti a velikosti do anglické duše. Musím říci, že raději bych oslavoval americký kýčovitý Haloween."

Zdroj v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
11895

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2017