Afrika k nám posílá ty nejlepší a nejchytřejší

15. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Prezident Donald Trump ve čtvrtek zalitoval, že USA nepřijímá dost přistěhovalců z Norska a přijímá jich příliš mnoho z Haiti, Salvadoru a Afriky, což zkombinoval s jistým květnatým vyjádřením, které zde nechci opakovat, napsal Tyler Cowen. Po tomto útoku následovala mohutná emocionální reakce, ale dal bych přednost střízlivějšímu přístupu a prozkoumám, co nám říkají data.


Jedním z nejpřekvapivějších faktů ohledně imigrace do USA, neznámým dokonce i mnoha zastáncům přistěhovalců, je výborné vzdělání přicházejících Afričanů. Pokud bereme dospělé nad 25 let, narozené v Africe a žijící v USA, 41,7 % z nich má bakalářský titul nebo vyšší, podle údajů z roku 2009. Američané podle stejných zdrojů mají bakalářský titul pouze v 28,1 % případů a dospělí zahraničního původu jako celek v 26,8 % případů.

Zhruba třetina přistěhovalců postrádá středoškolské vzdělání, ale jen 11,7 % Afričanů. To je velmi blízko podílu u rozených Američanů, jenž je odhadován na 11,4 %.

Kromě toho zhruba tři čtvrtiny afrických migrantů hovoří anglicky a podíl nezaměstnaných mezi nimi je podprůměrný. Je také mnohem méně pravděpodobné, že se dopustí násilného trestného činu, než u jedinců narozených v USA.

To jsou všechno samozřejmě dobré zprávy a plyne z nich, že můžeme přijmout víc afrických přistěhovalců k oboustrannému prospěchu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9607

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2018