Británie: Věřitelé budou muset zrušit poplatky za úvěrové karty a úroky u občanů, postižených chronickými dluhy

27. 2. 2018

čas čtení 2 minuty
Britský regulační úřad Financial Credit Authority (FCA) zakázal věřitelům, aby prostřednictvím úvěrových karet účtovali chronicky zadluženým osobám poplatky za karty a úroky. Spotřebitelé tak ušetří 1,3 miliardy liber ročně, které by jinak připlynuly věřitelů. Opatření je součástí pokusů pomoci 3,3 milionům Britů, kteří mají chronické problémy se zadlužeností.

Regulační orgán byl znepokojen, že zadlužení občané nedostávají dostatečně velkou pomoc od společností provozujících úvěrové karty, pro něž tito občané vytvářejí podstatné zisky. Regulační orgán zjistil, že zadlužení zákazníci platí as 2,50 liber úroků a poplatků za každou 1 libru, kterou si půjčí.



Regulační orgán také donutí úvěrové společnosti, aby začaly komunikovat se zákazníky trpícími chronickou zadlužeností. Tu definují jako situaci, kdy jejich minimální splátky jsou nižší než úroky a poplatky, a to po dobu delší než 18 měsíců. Věřitelé budou muset varovat zákazníky, aby změnili svůj program splátek, anebo riskovali zrušení karet.

Zákazníkům, kteří trpí chronickou zadlužeností po dobu 36 měsíců, budou muset úvěrové společnosti nabídnou způsob jak uhradit svůj dluh během rozumné doby. Pokud to pro zákazníky bude obtížné, úvěrové společnosti budou muset snížit či zrušit úroky a další poplatky.

Očekává se, že v důsledku těchto regulačních změn přijde britský průmysl úvěrových karet jednorázově při jejich realizaci o příjmy ve výši 101 milionů liver a pak každoročně o 18 milionů liber.

"Nové předpisy podstatně sníží počty zákazníků s problémovými dluhy na úvěrových kartách," uvedl ředitel FCA Christopher Woolard. "Podle nových předpisů budou povinovány úvěrové společnosti pomoci zákazníkům, aby rozbili cyklus chronické zadluženosti a začaly pomáhat zákazníkům, kteří nejsou schopni splácet rychleji."

0
Vytisknout
8161

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2018