Carles Puigdemont vzdal snahu stát se katalánským premiérem

2. 3. 2018

čas čtení 2 minuty
Carles Puigdemont zanechal snahy být znova jmenován katalánským premiérem a vybral za svého následníka uvězněného politika. Regionální parlament věnoval podpoře Puigdemonta jeden den.


Lídr katalánských separatistů Carles Puigdemont se vzdal kandidatury na regionálního premiéra. Oznámil to včera ve videu zveřejněném na sociálních médiích.

  "Nevzdáme se, nenecháme toho," říká ve videu. Tvrdí, že doufal, že ke kauze katalánské nezávislosti přitáhne mezinárodní pozornost. "Vím, že cesta před námi je dlouhá a plná překážek."

  Puigdemont vybral za svého nástupce Jodiho Sáncheze. Jde o vlivného aktivistu kampaně za nezávislost, který je v danou chvíli v Madridu ve vězení kvůli obvinění ze separatismu.

  Puigdemont dále označil za neústavní držení katalánských politiků ve vězení kvůli výzvám k nezávislosti.

  Zákonodárci regionálního katalánského parlamentu věnovali den podpoře Puigdemonta ´jako výraz odporu vůči rozhodnutí ústavního soudu, který prohlásil, že se nemůže ujmout úřadu. Podle soudu se regionální premiér musí fyzicky nacházet v parlamentu, aby převzal úřad. Puigdemont prohlásil, že se obává zatčení při pokusu o návrat do Španělska. Zůstává v Belgii.

  Jmenování třiapadesátiletého Sáncheze bude také problematické, protože již čtvrtý měsíc tráví ve vězení. Nejvyšší soud odmítá všechny žádosti o kauci. Pověsti o jeho jmenování vedly už dříve ministra spravedlnosti Rafaela Catalu k prohlášení, že je těžké představit si premiéra, který je "ve vězení".

  Od říjnového pokusu o vyhlášení nezávislosti je Katalánsko pod přímou správou Madridu. Španělský premiér Mariano Rajoy včera prohlásil, že si Katalánsko musí zvolit lídra "který je ve Španělsku... a který nemá problémy se zákonem."

  Puigdemont ve svém videu tvrdí, že sestavil tým právníků, kteří ho mají zastupovat u Výboru OSN pro lidská práva. Španělsko podle něj porušilo jeho právo na sebeurčení.

Text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6226

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2018