Válka v Sýrii: Souhrn událostí ze dne 27. 2.

28. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty
Pro účely daného článku lze s momentálně přijatelným zjednodušením rozdělit Sýrii na pět hlavních front: Jižní, ghútskou, jihovýchodní, aleppsko-idlíbskou a afrinskou.


Na jižní frontě pokračuje posilování vztahů mezi Izraelem a povstaleckými skupinami kontrolujícími jeho severní pohraničí ZDE ZDE. Ačkoliv zde nyní panuje relativní klid, právě tady lze v příštích týdnech očekávat největší překvapení, protože Izrael se nesmíří s dominancí Íránu v Sýrii.

Na ghútské frontě se zatím také nic zvlášť vojensky významného neděje. Všechny tři zdejší frakce, které jsou součástí Ruskem sponzorovaného astanského procesu (tzn. byly formálně Moskvou uznány za "neteroristické"), nabídly, že vyexpedují z enklávy těch zhruba 300 kajdistů, kteří tam pobývají.

Ti již ostatně svůj odchod nabídli sami během minulého týdne, podmínili jej pouze propuštěním několika vězněných. Bylo by nicméně zcela nerealistické očekávat, že se na asadistické ofenzívě cokoliv změní, i kdyby kajdisté Ghútu se všemi modlitebními koberečky, džezvami, výtisky koránu a hadísů do jednoho opustili. Bombardovalo by se dál.

Masakrující nálety režimního, ruského a íránského letectva ovšem pokračují, stejně jako ostřelování raketami a dělostřelectvem ZDE, i když část ruské letecké kapacity byla včera odkloněna severněji.

 

 

 

Ghútská opoziční frakce Džaíš al-Islám hlásí léčku u protitankového příkopu v oblasti Hawš ad-Dawahira ZDE, ve které se jí údajně podařilo zabít desítky vládních vojáků. Dokládá to fotografiemi padlých, které Britské listy nebudou publikovat.

Na jihovýchodní frontě u Dajr az-Zauru za mizivého zájmu globálních médií již třetí den pokračuje nový střet mezi proasadovskými silami včetně Rusů a Kurdy dominovanou SDF, kterou podporují Američané. Předmětem sporu jsou ropné vrty.

 

  














Na aleppsko-idlíbské frontě ztratila lokalizovaná pobočka al-Kájdy, Haját Tahrír aš-Šám, již přes 40 % území, které zde kontrolovala ještě před týdnem.

 #Map After 7 days of fighting between #JTS (#Ahraralsham #Zink) and #HTS in mainly Northern #Idlib and Western #Aleppo JTS has captured around 40% of what HTS used to control, Most of these locations didn't witness intensive clashes, basically, HTS decided to retreat! but where? pic.twitter.com/d5idZxV1cv

Konečně na frontě afrinské dosáhlo Turecko v pondělí prvního postupného cíle operace "Olivová ratolest" kontrolou souvislého příhraničního pásu ZDE. Tento průběh operace přidělá vrásky ideologům ohřívajícím narativ PKK o "genocidě" Kurdů v Afrinu, neboť spolu s na syrskou válku nízkým počtem civilních obětí (kolem 200 i ve 40. dni operace, oproti 630 za týden zabitým při útoku na Ghútu) zřetelně demonstruje, jaké má Ankara priority - totiž obranné. Kontrola pohraničí znemožní syrské pobočce PKK dál ostřelovat turecké území a výrazně jí zkomplikuje infiltraci operativců do Turecka.

  














Po spojení všech příhraničních enkláv obsazením poslední mezery na západní straně afrinského okresu si zřejmě turecké síly a jejich spojenci z FSA naordinovali operační pauzu. Během úterý nebylo hlášeno žádné nové obsazené území, lze ovšem předpokládat přípravy k bojům o městečka Rajo a Cindirese kontrolující silniční spojení se správním centrem Afrin na severozápadní a jihozápadní straně okresu. U Raja, v němž je rozmístěna nejméně jedna rota proíránských milic, včera FSA protivníkovi zničila zásobovací vlak.

 

  





















Takto lze, při minimálním a víceméně přijatelném zjednodušení, shrnout poslední vývoj v "syrské" válce, která ovšemže dávno není syrská. Za Asada bojuje více íránských žoldnéřů, iráckých a libanonských milicionářů, než vlastních vojáků, zatímco žádná opoziční frakce se dlouhodobě neobejde bez významného zahraničního sponzora.

Kdo potřebuje vyložit celou ostře rozrůzněnou válku tak, aby s ní podepřel jeden jediný ideologický oslí můstek, musí ovšem rozdíly mezi jednotlivými frontami a víceméně také všechny nuance mezi bojujícími frakcemi spláchnout přívalem nepodložených paušalizací.

0
Vytisknout
9891

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2018