Američané, kteří odrazili ruské žoldáky, se připravují na další útoky

16. 3. 2018

čas čtení 2 minuty
Brigádní generál Jonathan Braga ukazuje z vyvýšeniny na místo, odkud ruští žoldáci a bojovníci loajální k syrské vládě stříleli na jeho muže.


  "Ty dělostřelecké granáty mohly trefit a zabít Američany, a proto dál připravujeme naši obranu," říká Braga, šéf operačního oddělení Američany vedené koalice proti "islámskému státu".

  Jen pár kroků odsud se nachází ropná a plynová rafinérie, z níž americké jednotky vloni vyhnaly ISIS a která právě začíná pracovat.

  Bragovy jednotky odrazily překvapivý útok proasadovské koalice a ruských žoldnéřů. 7. února došlo k prvnímu přímému bojovému střetu Američanů a Rusů za 50 let.

  I když na americké straně ke ztrátám nedošlo, Braga se obává, že další střety mohou následovat. Američané a jejich spojenci opevňují břehy, aby se připravili na potenciální příští konfrontace.

  Bragovi muži provedli zničující nálety a dělostřelecký přepad prorežimních bojovníků a ruských žoldnéřů. Pentagon označil svůj postup za "odplatu" vůči "nevyprovokovanému" nájezdu na území kontrolované Američany podporovanými jednotkami SDF.

  Braga také potvrdil předchozí zprávy o 200 - 300 zabitých ruských žoldnéřích. Tyto údaje jsou "blízké našim odhadům", řekl generál v rámci prvního oficiálního uznání faktu, že se šestihodinové konfrontace účastnili Rusové.

  Večer po útoku byl Braga, jak říká, "absolutně znepokojen" možností, že se střet změní v širší konfrontaci s Ruskem.

  Útočící síly se mezitím stáhly nyní se nacházejí necelých pět kilometrů odsud.

  "Není důvod, aby na nás tak zblízka zírala taková bojová síla," říká Braga. "Nemyslím, že to je zdravá deeskalace."

  Američtí představitelé tvrdí, že incident ze 7. února představuje největší útok na americké jednotky v Sýrii od vstupu do konfliktu.

  Útočníci zřejmě doufali, že se zmocní několika ropných a plynových polí kontrolovaných americkými spojenci, tvrdí několik představitelů, kteří znají události z první ruky.

  Před útokem si americké jednotky povšimly "pohybu vozidel, pohybu vojáků, přesunům, jaké jsme předtím neviděli" - a za dvě hodiny poté následovala dělostřelecká palba.

  Braga tvrdí, že ihned volal ruským protějškům přes "dekonfliktní" linku a pokračoval v tom během konfrontace. Rusové podle něj trvali na tom, že to nejsou jejich jednotky, kdo postupuje k americké základně. Označil konverzaci za "profesionální a odpovídající".

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
16737

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2018