První úspěšnou syntézu novičoku provedl r. 2017 Írán

18. 3. 2018

čas čtení 1 minuta



Syntézu provedl Írán ve spolupráci s OPCW. Tvrzení, že novičoky mohou být vyrobeny jen v Rusku, bylo nyní prokázáno jako lživé, píše Craig Murray. 



Koncem roku 2016 začali íránští vědci studovat, zda je možné vyrobit novičok z komerčně běžně dostupných chemikálií. Írán syntetizoval celou řadu novičoků a okamžitě informoval úřad OPCW, aby mohly být přidány do databáze chemických zbraní. 

To činí výrok Theresy Mayové, že novičok "je chemikálie typu, jaké vyrábějí v Rusku", naprostým nesmyslem. Jestliže Írán svou spoluprací s OPCW jednal naprosto odpovědně, existuje řada darebáckých států, které fungují mimo mezinárodní právo, jako jsou Izrael a KLDR, které odmítly ratifikovat Konvenci o chemických zbraních, vstoupit do OPCW a zlikvidovat veškeré své zásoby chemických zbraní. Rusko plně spolupracovalo s OPCW při likvidaci všech svých zásob chemických zbraní a OPCW provedlo inspekci všech míst, kde se údajně prováděl původní program výroby novičoků. Proč nikdo nezkoumá, co dělají darebácké státy, které odmítají respektovat OPCW, to je opravdovou otázkou.

Zdroj v angličtině ZDE



1
Vytisknout
12380

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2018