Brazilská vražedná policie

19. 3. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty


Brazílie truchlí kvůli smrti městské radní v Rio de Janeiro Marielle Francové, která byla zavražděna ve středu v noci. Vracela se domů autem, když se vedle ní objevilo druhé auto a vystřelilo devětkrát  9 milimetrovou pistolí pro výhradní použití ozbrojených sil.

Proč byla Marielle zastřelena? Kdo měl nějaký zájem na její smrti?

V Rio de Janeiro v roce 2017 násilně zemřelo 5 322 lidí. Proto se brazilská federální vláda 16. února rozhodla zasáhnout v oblasti veřejné bezpečnosti a poslala armadu do Ria na vojenskou intervenci, aby zajistila pořádek pro bezpečnost města, Radní Francová se zabývala několika kritikami postupu policie ve "favelas". 



Předběžné vládní informace poukazují na zapojení milicí, jak se v Brazílii nazývají skupiny policejních důstojníků zapojených do trestné činnosti. 

Na Twitteru upoutala Francová pozornost veřejnosti na policejní vraždění ve favelas: "To, co se děje v chudinském městě Acari, je absurdní! 41. prapor je známý jako prapor smrti," napsala Marielle 10. března o operaci vojenské policie. O tři dny později znovu  policii napadla: "Jedna další vražda mladého muže zabitého policií. Kolik lidí ještě  musí zemřít, než skončí ta válka policajtů proti chudým?"

Munici použitou při vraždě Marielle koupila Federální Policie (brazilská FBI) v prosinci 2006 a pocházela ze stejné série munice, jaká byla zajištěna  při největším hromadném vraždění v historii státu Sao Paulo v srpnu 2015.

V té době policejní vyšetřování zjistilo, že část nábojů nalezených na místě zločinu pocházela ze série UZZ-18, kterou zakoupila Federální policie  od soukromé společnosti. V tom případě v Sao Paulu byli za vraždu odsouzeni tři vojenští policisté a jedna civilní stráž.

To však posiluje podezření na zapojení policie i do této vraždy, protože střelivo bylo zakoupeno policií a bylo používáno policisty při vraždách v minulosti... Nadto 9mm kalibr pistole je přesně stejný model, jaký používají policisté v Rio de Janeiro.

Spontánně, bez plánování, vyšly sttatisíce lidí  do ulic, aby protestovali proti smrti radní. Násilí v zemi dosáhlo limitu. Kromě běžných zločinců a magnátů vydělávajících z prodeje narkotik se stala i policie vrahy - uniformovanými. 

Byli jsme banánovou republikou, nyní jsme narkorepublika. 


0
Vytisknout
12039

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2018