Britský milionář podporující brexit systematicky hledá diskreditační materiál na novináře a protibrexitové poslance

24. 6. 2018

čas čtení 3 minuty


Arron Banks, který financoval probrexitovou kampaň Nigela Farage Leave.EU, požadoval použití  soukromých detektivů ve snaze najít špínu na novináře, kteří zkoumali jeho podnikatelskou činnost. Týdeník Observer získal emaily, které si vyměňoval Banks s Andym Wigmorem, tiskovým mluvčím organizace Leave.EU a Banksovým podnikatelským partnerem, v nichž  Wigmore navrhuje hledat "osobní diskreditační materiály" na Iana Katze, šéfredaktora publicistického pořadu televize BBC Newsnight. Pořad Newsnight totiž loni v říjnu odvysílal o Banksovi reportáž, v níž upozornil na neprůhlednost Banksových financí. Podle britských zákonů je zakázáno financovat britské předvolební kampaně zahraničními finančními zdroji, u Bankse není jasné, zda nedostal miliony, které poskytl probrexitové kampani Nigela Farage, z Ruska.


Týden před odvysíláním reportáže o Banksovi se na něho BBC obrátila se sérií otázek. Wigmore na to reagoval mailem Banksovi: "Potřebujeme zjistit o Katzovi osobní věci, jako jaké má milenky, jestli je zadlužený a tak, všechno to, co dokáže najít soukromý detektiv. Takovým způsobem můžeme zorganizovat odvetu." Banks odpověděl: "Souhlas. Domluv se s Patrickem a začněme na tom pracovat."

Když se týdeník Observer obrátil na Wigmora v této věci, Wigmore odpověděl "Upozorňuji vásm, že jsme vás, Guardian, Observer, firmu Peter Jukes Bi-Line Media a Chrise Wylieho [whistleblowera z firmy Cambridge Analytica] udali polici podle Zákona o zneužívání počítačů z roku 1990."

Před svým výslechem ve výboru Dolní sněmovny dne 12. června 2018 ohledně jeho neprůhledných financí Banks sdělil listu Observer, že si nechal zjistit osobní informace o poslancích, zasedajících v tomto výboru. Konstatoval: "Zjistili jsme o nich celou řadu zajímavých podrobností."

Když se při výslechu v parlamentním výboru na Bankse obrátil s otázkou poslanec Ian Lucas, Banks na to reagoval: "Vy jste ten poslanec, co se ožral v Dolní sněmovně, obtěžoval ženu a ožral se na večeru karaoke?" Lucas odpověděl, že ne. Sdělil týdeníku Observer, že ho Banksovy osobní útoky nešokovaly, ale shledal je znepokojujícími. "Oni jdou do protiútoku. Snaží se vás zastrašovat. Jsou to násilníci. A snaží se jít do protiútoku, když je dostanete do úzkých. Obvinění, že se setkávali s Rusy a mají s nimi podnikatelská srozumění, jsou nesmírně závažná, a tak oni jdou do protiútoku".

Observer také získal informace, že Banksův tým Leave.EU šířil na sociálních sítích provokativní útoky proti antibrexitovým "vzbouřeneckým" poslancům, navzdory varování, že to ohrožuje po zavraždění poslankyně Jo Coxové bezpečnost těchto poslanců. Banks toto varování ignoroval a požadoval, aby útoky byly zveřejňovány. Od prosince 2017 se Banks zaměřil především na protibrexitové poslanecké "vzbouřence" v Konzervativní straně: "Musíme najít skandály ohledně jejich výdajů a dalších finančních zájmů. Musíme vyvinout nátlak na místní organizace Konzervativní strany, aby je z příští kandidatury na poslance odvolaly."

Někteří konzervativní poslanci, kteří se stali terčem nenávistné Banksovy kampaně proti nim, jako Anna Soubry, byli nuceni informovat policii o nenávistných útocích proti nim.

Banksova poslankyně Molly Scott Cato požádala písemně britského ministra vnitra Sajida Javida, aby ji pro Bankse informoval o tom, zda britské ministerstvo vnitra a britská rozvědka vyšetřuje spiknutí mezi ruskými bezpečnostními službami a probrexitovou kampaní. Banks chce vědět, co o tom ví britská MI5.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7966

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2018