Donald Trump požaduje, aby USA zrušily své soudnictví a automaticky deportovaly všechny uprchlíky

25. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

V neděli požadoval Donald Trump na Twitteru, aby Spojené státy zrušily svůj systém soudů a automaticky, bez soudního rozhodnutí, okamžitě deportovaly všechny osoby, které vstoupí na americkou půdu.

Uprostřed ostré kritiky jeho brutální politiky vůči imigrantům na jižní hranici USA zaútočil Trump na vládu zákonnosti.

"Když někdo přijde do země, musíme ho okamžitě, bez soudců či bez soudního  řízení, vrátit tam, odkud přišli," napsal Trump na Twitteru, když jel na golf ve Virginii.






 
 

Tento jeho výrok se rovná návrhu zrušit zákony. Předložil ho v USA nejvyšší činitel, odpovědný za dohled nad dodržováním zákonů.

Jakýkoliv pokus zrušit soudnictví by se v USA stal terčem ostrých protestů od opozice a aktivistů hájících občanská práva.

Trump i nadále používá ultrapravicového žargonu pro imigranty. V neděli napsal, že Spojené státy "nemohou všem těmto lidem dovolit, aby prováděli invazi do Naší Země". Minulý týden napsal, že imigranti "zamořují" USA.

Washington se octl v chaosu v důsledku Trumpových výstředních činů. Poté, co nařídil pohraničním strážím, aby odebírali příchozím imigrantům děti, tvrdil lživě, že jeho vláda jen realizuje zákon, kteří schválili Demokraté. Poté, co tvrdil lživě, že nemůže oddělování dětí od rodičů zrušit exekutivním příkazem, jej zrušil exekutivním příkazem. Vyvíjel dál nátlak na Kongres, aby změnil imigrační zákon. Když Kongres okamžitě připravil požadovaný návrh zákona, Trump to odmítl a nařídil Republikánům, aby přestali o věci vyjednávat.

Demokraté obvinili Trumpa, že imigrační krizi vytvořil zcela záměrně a úmyslně, navzdory tomu, že počet příchozích imigrantů do USA v poslední době výrazně poklesl. Loni bylo při přechodu hranice do USA zadrženo 310 531 osob, v roce 2000 jich bylo 1,6 milionu.

Trump potvrdil ve svém sobotním projevu, že krizi týkající se imigrantů záměrně vyvolal, protože si myslí, že z toho bude mít prospěch v listopadových volbách do amerického parlamentu. V projevu v Las Vegas znovu označil hispánské imgranty za kriminálníky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7018

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2018