Další obrovský skandál ohledně brexitu: Finanční spekulanti ho zmanipulovali, aby na něm vydělali stamiliony dolarů

26. 6. 2018

čas čtení 5 minut
 

Finanční server Bloomberg zjistil, že v den, kdy se sečítaly v Británii hlasy po  referendu o brexitu, euroskeptik Nigel Farage řekl ve 22 hodin v televizi, těsně po uzavření volebních místností, že si myslí, že kampaň za brexit prohrála, přestože měl tajné informace, že vyhrála. Znamenalo to, že v tu chvíli v důsledku jeho výroků britská libra výrazně stoupla a Farageovi kamarádi - finanční spekulanti - si za drahou libru mohli koupit množství levných eur či dolarů. Posléze bylo oznámeno, že ve skutečnosti stoupenci brexitu zvítězili, takže libra se proti světovým měnám propadla o dvacet procent, a Farageovi kamarádi - spekulanti tak vydělali stamiliony dolarů.


Ve 22.52 v den referenda o brexitu stoupla libra nad 1.50 dolarů a dosáhla své nejvyšší hodnoty za posledního půl roku. Mnoho finančníků si myslelo, že vyhrají stoupenci EU. Ne ale všichni.


"Panebože. Dnešní ráno má v ústech zlato." Slova finančního spekulanta v den, kdy bylo v Británii oznámeno vítězství stoupenců brexitu v referendu. Tento spekulant věnoval kampani za brexit 900 000 liber a vydělal na výsledku referenda o brexitu 300 milionů dolarů. Dobrá práce, Crispine!

Tento člověk, to video si pusťte, vydělal na brexitu 300 milionů dolarů. Jak se tváří člověk, který právě podvodem získal stamiliony dolarů?

 


Za scénou měla skupinka lidí tajemství - a šlo o miliardy dolarů. Hedgové fondy, které chtěly na hlasování o brexitu podstatnou měrou vydělat, si najaly organizaci pro průzkum veřejného mínění YouGov a nejméně pět dalších organizací pro průzkum veřejného mínění. Tyto organizace poskytly hedgovým fondům exkluzivní rané informace včetně informací, které by bylo protizákonné poskytnout v té chvíli veřejnosti. Některé hedgové fondy získaly důvěrné informace, prostřednictvím průzkumů provedených o východů z volebních místností, že většina Britů hlasovala pro brexit. Byly to informace, které finančníci získali v době, kdy hlasování ještě probíhalo a kdy by bývalo zveřejnění takových informací trestným činem. Tyto hedgové fondy se tak octly v perfektním postavení vydělat miliardy dolarů na prodeji liber těsně před tím, než její hodnota po zveřejnění výsledků hlasování drasticky poklesla. Ta praxe se jmenuje "shorting", "shorting the pound", "zkracování libry".

Britské zákony zakazují zveřejňování informací z průzkumů provedených u východů z volebních místností předtím, než jsou volební místnosti uzavřeny. I když o některých praktikách, které odhalil server Bloomberg, není úplně jasné, zda byly protizákonné, britské právo hovoří jasně: trestným činem by bylom kdyby "určitá část veřejnosti" dostala k dispozici před uzavřením volebních místností ta data, které organizace pro průzkum veřejného mínění prodávaly hedgeovým fondům.

Mnoho otázek zůstává pro Nigela Farageho, bývalého makléře na finančních trzích, který pracoval pro londýnskou finanční firmu obchodující s cizími měnami poté, co vstoupil do politiky. Farage dvakrát řekl během volební noci světu, že stoupenci brexitu prohráli, přestože měl důvěrné informace, že stoupenci brexitu vyhráli.


Článek, zveřejněný na serveru Bloomberg, je investigativní prací trvající déle než sedm měsíců, založené na rozhovorech s více než 30 řediteli společností pro průzkum veřejného mínění. Všichni hovořili důvěrně, protože jsou vázáni smlouvami o utajení svých závazků. Tito odborníci na průzkum veřejného mínění se vyjádřili, že brexit byl snad nejziskovějším dnem v celé historii finančního průmyslu. Některé hedgové fondy, které si výzkumníky najaly, vydělaly na brexitu stovky miliard dolarů, zatímco celý finanční průmysl se stal obětí chaosu, který brexit vyvolal na globálních finančních trzích.

Nejrozšířenější byly výsledky soukromého průzkumu u východů z volebních místností, které prováděla firma Survation, jíž řídí Farageův kamarád Damian Lyons-Lowe. Farage přiznal, že věděl o informacích od Survation, že stoupenci brexitu vyhráli, už předtím, než tvrdil v televizi, že stoupenci brexitu prohráli.

Je trestným činem v Británii zveřejňovat výsledky průzkumů provedených u východů z volebních místností před ukončením voleb. Hedgové fondy a firmy pro průzkum veřejného mínění si tento zákon interpretovaly tak, že je oprávněné tyto výsledky sdělovat soukromě vybraným jednotlivým občanům. Čelný britský právník sdělil firmě Bloomberg, že právní definice toho, co znamená slovo "zveřejňovat", nebyla nikdy soudem zkoumána.

 

Podrobnosti v angličtině  ZDE  ZDE
 

0
Vytisknout
10845

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2018