Trump žádá NATO o zvýšení výdajů. Jinak bude čelit "změnám vojenské přítomnosti USA v Evropě"

4. 7. 2018

čas čtení 2 minuty
Prezident Donald Trump požaduje, aby Norsko jakožto partner NATO navýšilo své obranné výdaje. Vyplývá to z dopisu, který napsal premiérce Erně Solbergové a který získala CNN, píšou Ryan Browne a Zachary Cohen.


Dopis je součástí série odeslané spojencům v NATO, včetně Německa, Belgie, Kanady a dalších. Prezident žádá partnery, aby navýšili obranné výdaje, nebo hrozí změnami v americké vojenské přítomnosti v Evropě. O těchto dopisech v pondělí poprvé informoval list New York Times.

Dopisy odpovídají Trumpově kritice NATO, zejména pokud jde o obranné výdaje dalších členů. Členské státy se v roce 2014 na summitu ve Walesu zavázaly navýšit výdaje na obranu na 2 % HDP. Trump opakovaně tvrdí, že tento závazek nebyl vyplněn.

V dopise pro Solbergovou Trump píše: "Norsko je `očima a ušima` severního křídla" aliance, nicméně "zůstává jediným spojencem v NATO, který má hranici s Ruskem a kterému chybí kredibilní plán, jak vynaložit 2 % svého domácího produktu na obranu".

Bílý dům odmítl komentovat prezidentovu korespondenci, ale mluvčí Rady pro národní bezpečnost sdělil CNN: "Prezident je oddán alianci, jak opakovaně prohlásil. Prezident také jasně řekl, že očekáváme, že naši spojenci ponesou spravedlivou část našeho společného obranného břemene a udělají více v oblastech, které je nejvíce ovlivňují. Neexistuje lepší způsob, jak signalizovat odhodlání NATO, než když každý spojenec alokuje zdroje nezbytné pro sdílení břemene naší kolektivní obrany."

Norský ministr obrany Frank Bakke-Jensen v úterý bránil závazek své země vůči cíli NATO tvrzením, že norská vláda bude o věci brzy jednat a sdílení finančního břemene bude klíčovým tématem nadcházejícího summitu NATO v Bruselu.

"Podíl našich investic je nyní na 37 %, výrazně nad cílem NATO. To umožnilo investice do důležitých kapacit, jako je bojový letoun F-35, námořní průzkumný letoun P-8 a ponorky, abychom zvýšili spojeneckou a norskou bezpečnost," uvádí se v prohlášení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6516

Diskuse

Obsah vydání | 9. 7. 2018