Premiérův Komenský: Představa, že vzdělanost brání migraci, je komická

30. 8. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Cituji z Novinek: „Bude to takové gesto od našeho státu. Jan Amos Komenský říkal, že řešení migrace není přesídlování národů, ale jejích vzdělávání. Pokud budou lidé vzdělaní, tak zůstanou doma a nebudou chtít jít jinam do Evropy,“ podotkl premiér.

Nejsem si jistý, zda pan premiér má ponětí o tom, kdy Komenský žil a jaký měl životní osud. Komenský musel v roce 1628 odejít do exilu kvůli svému náboženskému přesvědčení. Byl protestantským biskupem. Pobýval v Polsku, Uhrách, Švédsku a Nizozemí, kde je pohřben. Jeho vzdělanost mu pomohla, aby se uchytil v cizině, ale nemohla ho ochránit před poměry v jeho vlasti. Kdyby Komenský utíkal před náboženskou nenávistí ze Sýrie dnes, co by mu pan premiér řekl? Nepřijmeme ani jednoho uprchlíka.


Představa, že vzdělanost brání migraci, je až komická, když člověk uváží poměry v současné vědě nebo na dobrých univerzitách na Západě. Žádné prostředí není více multikulturní. A vlády vyspělých zemí lákají nadané lidi z chudých zemí, aby k nim přišli pracovat jako vědci, učenci, odborníci. Právě pro vzdělané lidi jsou poměry v Sýrii a podobných zemích nejvíce frustrující, a to už dávno před občanskou válkou. Právě vzdělaní lidé znají jazyky a mají schopnost se na Západě snadno uplatnit.

Tihle lidé mají největší motivací odejít, neboť právě pro ně Západ nabízí něco, co jejich vlast nabídnout nemůže. Ale masová migrace ze Sýrie nebo jiných podobných zemí není dána tím, že by ti lidé byli nevzdělaní, ale tím, že je tam válka, útlak, korupce, nefunkční stát. Vzdělaný člověk by tohle měl snadno pochopit.

 

0
Vytisknout
10823

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2018