Lovec pravdy Seymour Hersh

13. 9. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 2 minuty
Letošní Prague Writers Festival přivítá v říjnových dnech držitele Pulitzerovy ceny, žurnalistu světového významu Seymoura Hershe; v NG Anežský klášter sedmého října od l7h a osmého od 19.30 máte jedinečnou možnost diskutovat a poznat milence pravdy. S vášní a zaujatostí pro odhalení temných zákoutí vytvořil přehlednou mapu omylů a zmaru. Odhodlání, odvaha, ano, ale k tomu mít ověřená fakta, nesnažit se zkreslovat realitu. Syrová svědectví bez příkras a zbytečných vlastních rádoby komentářů pro větší efekt – škola nejen pro žurnalisty!

Dodatek: Vzhledem k nemoci spisovatele se jeho návštěva v Praze odkládá na listopad.

Vlna odporu za zbabělé vyvraždění obyvatel vietnamské vesničky My Lai, palčivá realita válečných útrap, neuvěřitelný sadismus – a k tomu obětování mladých vojáckých těl. Mlýnky na maso melou bytosti bezostyšně dál, váleční mlynáři se šklebí do fotoaparátů – i proto musí Seymour Hersh pozvednout hlas, stát se zrcadlem nestoudných praktik jestřábů!

Syrský lid prožívá neskonalé utrpení řadu let, porcování politické a společenské moci přináší smrt nevinných civilistů,  v Chán Šajchúnu zabíjel sarin držený v rukou zabijáků! Světové společenství nedokáže zavčasu zastavit ohavnost válečných běd. Hersh připívá k obžalobě mlčících zodpovědných potentátů za masakry ve století pokroku a zdánlivé prosperity. Bičuje svými rozbory ty, kteří nepokrytě lžou o Rusku a vytvářejí nebezpečné předpolí pro válečnou dobu. Článek Oscary pro bílé přilby – kolikrát pověření vojáci radou OSN zklamali, bílé nebo modré přilby selhaly v hodinách ohrožení neozbrojených obyvatel, vydaných všanc vojáckým zrůdám, vyhledávajícím oběti, ve znaku nosí smrtihlava! V příspěvku Hershe do doby nepokojů patří i rozbor – Odvoláváme, co jsme odvolali. Státníci předvádějí shakespearovské divadlo -  my všichni jsme i nedobrovolnými diváky. Netleskáme, ale mlčíme.

Vleklá teroristická válka obnažuje zbraňové magnáty, státní pověřence, zručné lobbisty, amatérské pomatence – a Seymour Hersh se ptá: Kdo financuje islámský stát. I laik přece ví, že postačí nedodávat zbraně a střelivo do válečných zón, a nejen do nich. Unaveni žárem nenávisti a nepochopení vzdáváme údajný nerovný boj. Seymour Hersh nepolevuje v úsilí pojmenovávat pravdivě důkazy nehodných činů o nelidském blouznění za ovládnutí světového pořádku.

USA
0
Vytisknout
8869

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2018