Jsem vinen: Manafort souhlasil, že bude spolupracovat s Muellerovými prokurátory

14. 9. 2018

čas čtení 1 minuta


Bývalý šéf Trumpovy předvolební kampaně Paul Manafort přiznal vinu ve dvou případech spiknutí a souhlasil, že bude spolupracovat s vyšetřováním Roberta Muellera, který zkoumá ruské zásahy do amerických prezidentských voleb r. 2016. Znamená to možné právní potíže pro Donalda Trumpa.

Manafort přiznal vinu, že se spikl za účelem defraudovat Spojené snáty a že se také spikl za účelem blokovat průchod spravedlnosti. Za to mají být odpuštěna další obvinění.

 
Muellerův tým dal najevo, že Manafort bude odsouzen k maximálnímu trestu 10 let vězení.

Musí spolupracovat "plně, pravdivě, úplně a otevřeně".

Tato dohoda umožní Manafortovi, aby se vyhnul druhému soudnímu procesu, který proti němu měl začít ve Washingtonu příští týden

Bílý dům tvrdí, že Manafortův případ "nemá s Trumpem vůbec nic společného".

Minulý měsíc byl Manafort ve Virginii shledán vinným v osmi případech týkajících se finančních trestných činů.

Podle nynější dohody se svými žalobci musí Manafort informovat o veškeré trestné činnosti, o níž má informace - a to může znamenat problémy pro Donalda Trumpa.

Manafort osobně poskytoval soukromé informace o Trumpově prezidentské kampani ruskému průmyslníku Olegu Deripaskovi. Byl přitomen při vyjednávání s ruskými operativci. Byl přítomen, když Republikánská strana zrušila svůj apel na vyzbrojení ukrajinské armády v jejich konfliktu s Ruskem.

V červnu 2016 se Manafort účastnil jednání s Rusy v Trump Tower, které zorganizoval Donald Trump Junior. Dostal emaily od bývalého Trumpova poradce George Papadopoulose, který byl informován, že Rusko má "špínu" na Hillary Clintonovou. Manafort byl šéfem Trumpovy předvolební kampaně, když WikiLeaks začaly vydávat emaily ukradené z ústředí Demokratické strany, které získali ruští hackeři. Manafort má zřejmě informace o Trumpových podnikatelských vztazích s Ruskem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6927

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2018