Tohohle člověka podporuje Babiš. Není to ale překvapení, s jeho historií!

13. 9. 2018

čas čtení 4 minuty

Jak vidí většina poslanců Evropského parlamentu Viktora Orbána. Babiš ho ale podporuje. Co to znamená pro Českou republiku, si můžete dovodit sami. (JČ)




Guy Verhofstadt:
Pane premiére, pane Orbáne. Nevím, jestli si pamatujete, jak jsme se poprvé setkali v tom hotelu v Budapešti. Bylo to v prosinci 1989. Nepamatuju se, jak se ten hotel jmenoval, ale pamatuju se, že jsme se tam setkali, protože zaprvé jsem měl schůzku se SZDSZ, starou Liberální stranou. A pak jsem se vás zeptal jako šéfa strany Fidesz, proč nejste v zasedačce se svou mateřskou stranou. A vy jste vysvětlil proč ne. Bylo to jen několik měsíců před první úspěšnou účastí strany Fidesz v prvních svobodných volbách v Maďarsku. Mimochodem, tehdá vám pomáhal George Soros. To si pamatuju. S programem, který tehdy byl, více méně, trochu víc pokrokový než tehdejší program SZDSZ. Více sociální a více liberální. Trochu jako program Emmanuela Macrona. Chtěl bych říci, že jste byl Emmanuelem Macronem Maďarska r. 1989. Nemyslím si, že by byl Emmanuel Macron potěšen tím, co jsem tu dnes řekl. Ale neřekl jsem to francouzsky, tak to snad nevadí.

Buďme ale upřímní. Mnoho se od roku 1990 změnilo, a od roku 1989, kdy jsme se setkali. Vy jste se změnil. Odhodil jste své demokratické zásady a určitým způsobem to říkáte otevřeně, "Chci vytvořit ne liberální demokracii, chci vytvořit illiberální stát." A v této chvíli je seznam toho, co jste napáchal, dlouhý. Pronásledujete nevládní organizace. Vyhnal jste ze země kritické sdělovací prostředky. Stavíte zdi. Také se snažíte v Maďarsku znovu zavést trest smrti. I když to je na základě našich smluv nemožné. A teď jste se rozhodl zlikvidovat univerzitu.

A já se vás ptám: Jak daleko chcete zajít? Co bude další? Budete taky pálit knihy? Na tom náměstí před parlamentem v Budapešti na náměstí Lajose Kossutha? To bude to další? Možná Kertészovy knihy. Možná Konradovy knihy. Anebo knihy mého nejoblíbenějšího maďarského spisovatele, Sándóra Máraie. Protože Sándor Márai byl taky maďarský kosmopolita, na jaké vy dnes útočíte.

A tak, když se na vás tady dívám, vy se tím pyšníte. "Je fantastické, že to tady všechno mohu říci." A to, co vidím, víc a víc, není hrdý konzervativec. Protože mezitím jste se stal hrdým konzervativcem. Ne, vidím moderní verzi starého komunistického Maďarska. Ekonomické ochranářství. Přehnaný nacionalismus. Posilování illiberálního státu. A všude vidíte nepřátele maďarského státu. Vidíte nepřátele v sektoru energetiky. Vidíte nepřátele v médiích. Vidíte nepřátele v nevládních organizacích. Vidíte teď nepřátele i v akademickém světě.

Je to, jako by se Stalin a Brežněv vrátili. Ale teď v Maďarsku. Taky je ovládala paranoia. Nestačí mít v demokracii většinu. Musíte nepřátele pronásledovat. Musíte jít po nich, když mají jiný názor.

Takže, pane Orbáne, a uzavřu tím, že se Maďarsko stalo r. 2004 členem Evropské unie. Podepsal jste, i se svými předchůdci, hodnoty Evropské unie. A všechny tyto principy, vy je znáte velmi dobře. A dokonce i levice a pravice v této sněmovně je respektuje. Vy jste porušil všechny tyto principy. V těch různých případech, o nichž hovořil pan Timmermans. A přesto chcete zůstat členem Evropské unie.

No, to já víc respektuju slušnost euroskeptiků, kteří alespoň říkají, "No, mně se Evropská unie nelíbí, mně se nelíbí její hodnoty, a tak z ní odejdu."  Vy ale chcete dál dostávat peníze z evropských fondů, peníze Evropské unie, ale nedodržovat evropské hodnoty. To není pro vás. Jak tomu říkáte?

Není to moc odvážné, řekl bych, a v žádném případě to není v souladu s politikem, který jedná podle principů.

A tak se vás ptám. Nemyslíte, že je načase udělat zase rozhodnutí? Jako když jste udělal to rozhodnutí, kdy jste se proměnil z liberálího demokrata v nacionalistu a konzervativce.

Není načase se upřímně zamyslet nad tím, jak na vás budou vzpomínat v budoucnosti? Chcete, aby na vás vzpomínali jako na člověka, který osvobodil vaši zemi, Maďarsko, od komunismu, a že jste to učinil?  Anebo chcete být vzpomínán jako věčný nepřítel naší otevřené, evropské, demokratické společnosti?

To je ta volba, kterou musíte učinit teď. 

0
Vytisknout
10574

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2018