Mohou islámští extrémisté slavit?

Trumpova radikální ofenziva v Palestině může mít bumerangový efekt

13. 9. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Americký prezident Donald Trump se často chlubí „skvělými dealy“, jimiž hodlá vyřešit komplikované mezinárodní problémy. Leč diplomacie není ani v nejmenším silnou stránkou jeho kabinetu, o čemž svědčí jeho destruktivní blízkovýchodní agenda.

Trumpův Bílý dům tento týden oznámil, že uzavře palestinskou ambasádu ve Spojených státech. Washington se tímto krokem snaží odradit palestinskou politickou reprezentaci od kampaně proti vysokým izraelským představitelům u Mezinárodního trestního soudu (ICC). Podle Palestinců a s nimi sympatizujících pozorovatelů jde o další důkaz toho, že Spojené státy na palestinskou populaci uvalily kolektivní trest. ICC je však trnem v patě samotného Bílého domu, protože tato instituce obvinila americkou armádu ze spáchání válečných zločinů v Afghánistánu.  

Klíčovou součástí údajné Trumpovy mírové ofenzivy v Izraeli a Palestině jsou také plošné škrty ve výdajích na chod Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), který poskytuje finanční pomoc ve výši 350 milionů dolarů ročně pěti milionům lidí. Trumpův Bílý dům už na palestinské uprchlíky nemíní vynaložit ani cent, dokud Palestinci konečně nedostanou rozum, nezasednou k jednacímu stolu a nepřistoupí na mírovou dohodu. Trumpova vláda rovněž ukončila ekonomickou pomoc Palestincům ve výši 200 milionů dolarů ročně.  

Spojené státy již ani nepředstírají neutralitu v takzvaném izraelsko-palestinském sporu, neboť Izraeli ročně poskytují vojenskou pomoc ve výši 3,8 miliardy dolarů. A to hovoříme o moderním vyspělém státu, a nikoli o dekádami okupace zbídačené společnosti.

Pomineme-li gangsterské manýry Trumpova kabinetu, v praxi jde zejména o ochromení školských institucí a zdravotnických zařízení. V sázce je osud půl milionu palestinských školáků a tří a půl milionu nemocných.

Škrty ve výdajích kupříkladu vážně ohrožují chod šesti nemocnic ve východním Jeruzalémě, jež pacientům poskytují specializovanou léčbu, jako je kardiochirurgie, radioterapie či pediatrická dialýza. Jde o poměrně drastický zásah, jelikož nemocnice na Západním břehu a v Gaze tyto obtížné lékařské zákroky neprovádějí.

Gaza, kde je většina obyvatel uprchlíky a kde je humanitární situace dlouhodobě neúnosná, bude de facto zápasit o holé přežití.   

Tato vysoce kontroverzní opatření nebudou mít pouze ničivý dopad na palestinskou uprchlickou populaci, ale i celkem předvídatelné politické konsekvence. Ačkoli Trumpův tým vyvíjí maximální tlak na Palestinskou samosprávu, aby zasedla k jednacímu stolu a akceptovala jím diktované podmínky, toto úsilí s největší pravděpodobností přijde vniveč.

Palestinskou politickou reprezentaci rozlítilo rozhodnutí Trumpova kabinetu uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele, jakož i přesun americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Představa, že zrušení finanční pomoci pro palestinské uprchlíky, tedy zpochybnění dalšího neuralgického bodu takzvaného izraelsko-palestinského konfliktu, přinutí palestinské předáky k jednání, je značně lichá.

Jestliže Trumpův tým něčeho dosáhne, tak ještě větší zatvrzelosti Palestinské samosprávy, jež stávající americkou administrativu tak jako tak bojkotuje.

Někteří pozorovatelé se dokonce domnívají, že ukončení americké pomoci pro palestinské uprchlíky může posílit extrémisty včetně radikálního hnutí Hamás, jak se dočteme i v prestižním časopise Foreign Policy. Trumpova administrativa svými neuváženými kroky riskuje kolaps Palestinské samosprávy a posílení politické moci islamistů.

A toho se obávají dokonce i někteří izraelští vojenští představitelé, kteří na stránkách deníku Haaretz varují, že opatření Bílého domu může v Gaze vytvořit vakuum, jež by mohl Hamás zaplnit. Nicméně izraelská vláda, pro niž je Trumpova administrativa vytouženým darem z nebes, těchto varování nedbá, protože patrně nabyla dojmu, že si nyní může prakticky dělat cokoli.

Izrael, který na mezinárodním poli čelí stále intenzivnější kritice, se kdykoliv může opřít o svého mocného spojence. Netanjahuova vláda si ale ve své euforii neuvědomuje, že Washington (bezděky?) dělá vše proto, aby vytvořil podmínky pro další krvavou konfrontaci.

0
Vytisknout
7193

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2018