Dohoda Trump-Kim: Severní Korea vítězí

19. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
V červenci bylo zřejmé, že Trumpův summit s Kim-Čon-unem nepřinesl hmatatelné výsledky ohledně denuklearizace Korejského poloostrova, napsal Noah Rothman. V reakci na oprávněnou kritiku těchto jednání Trumpova administrativa stanovila ambiciózní časový plán neutralizace hrozby představované severokorejským jaderným programem. Poradce pro národní bezpečnost John Bolton dal v rozhovoru najevo, že je možné "rozmontovat všechny jejich programy vývoje zbraní hromadného ničení a balistických raket během roku," ale jen když Pchjongjang přijme strategické rozhodnutí spolupracovat se Západem.


Nyní je zjevné, že takové rozhodnutí nepadlo. A přesto severokorejská nespolehlivost nevyvolala žádné přitvrzení pozice Trumpovy administrativy. Naopak, jediný, kdo se zřejmě dohody drží, je Bílý dům.

Krátce po summitu s Trumpem KLDR vyvinula jisté povrchní úsilí předvést otevřenost vůči opatřením k budování důvěry. Podle analýzy satelitních snímků Pchjongjang začal krátce po singapurském summitu rozebírat základnu pro testování motorů balistických raket. To bylo přivítáno jako reálný krok ke zpomalení vývoje prostředku, který by mohl zasáhnout kontinentální USA. Jenže to vše bylo jen naoko.

Podle následující analýzy satelitních snímků, kterou má k dispozici New York Times, KLDR pokrčuje v udržování nebo vylepšování více jak tuctu tajných základen, které lze využít k produkci konvenční nebo jaderné raketové technologie. Prezidentovou reakcí na tento šokující vývoj bylo tvrzení, že na tom příliš nesejde.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8541

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2018