Místo ruských systémů S-400 nakoupí Turecko americký Patriot

19. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Moskvu mohou nejspíše šokovat kroky Ankary spojené s nedávno přijatým rozhodnutím normalizovat vztahy s USA, píše Vladimir Muchin. V tureckých médiích blízkých vládě je nyní aktivně probírána otázka nahrazení protiletadlového systému S-400 ruského původu americkým Patriotem. Jak informovala agentura Anadolu, očekává se, že Pentagon požádá Kongres o souhlas s prodejem Patriotu. Pentagon má být také zmocněn k obsluhování systémů předaných Turecku.


Podle Anadolu se očekává, že Kongres zmocní Pentagon již v prosinci.

Loni v prosinci Turecko a Rusko podepsaly v Ankaře dohodu o úvěru na zakoupení S-400. Částka činila 2,5 miliard dolarů, z nichž takřka polovinu již Turecko zaplatilo. A již za rok by měla obdržet první dodávky. Ale dojde k tomu vůbec?

Agentura Anadolu informuje, že Washington Ankaru varoval: "V případě objednání S-400 v Moskvě mohou USA odmítnout dodat Turecku prodej stíhacích bombardérů páté generace F-35".

Z pohledu integrace do syystémů NATO jsou ruské systémy problematické. Jednání mezi Washingtonem a Ankarou pokračují, přičemž se zdůrazňuje, že se objevily pozitivní tendence ohledně prodeje Patriotu. (Tento systém chtělo Turecko vždy, avšak Obamova administrativa jej odmítala prodat. Proto se "z trucu" rozhodlo nakoupit konkurenční ruský systém - pozn. KD.)

Takže lze očekávat, že Ankara přijme pro Moskvu krajně nevýhodné rozhodnutí o zrušení objednávky ruských S-400. Jak se domnívá vojenský expert plukovník Šamil Garejev (důstojníci tatarského původu jsou od sovětských dob pověřováni vojenskými záležitostmi muslimských zemí - KD), "Ankara bude muset zaplatit pokutu. Ale tu více než kompenzuje jinými vojensko-technickými a geopolitickými projekty se Spojenými státy".

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8769

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2018