USA oznámily spolupráci s Ukrajinou na blokádě plynovodu Nord Stream 2

19. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
"Nepřejeme si, aby se naši evropští přátelé stali kořistí toho typu politické a ekonomické manipulace, který Rusko zkoušelo na Ukrajině, jakmile se zvedlo z rozvalin SSSR," prohlásil americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Podle něj budou USA pokračovat ve snaze "zastavit projekt Nord Stream 2, který podkopává ukrajinskou strategickou a ekonomickou bezpečnost."


Podle Pompea by plynovod "dál narušil suverenitu evropských států, které závisí na ruském plynu."

V USA byla po několik měsíců v oběhu neoficiální informace, podle níž jsou Američané připraveni uvalit sankce na firmy zapojené do stavby plynovodu, ačkoliv k žádné konkrétní akci dosud nedošlo.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko také odsoudil projekt, který je podle něj "politickým úplatkem za loajalitu k Rusku". Po anexi Krymu, v letech 2014 a 2015, ruský plynařský monopol Gazprom zvedl ceny a nakonec přerušil dodávky plynu Ukrajině, s odvoláním na neschopnost Kyjeva splácet dluh, který podle Gazpromu v roce 2014 činil 3,95 miliardy eur.

Projekt Gazpromu Nord Stream 2 je podporován státy, jejichž dodávky plynu z Ruska nebudou ohroženy, včetně Německa, Francie a Rakouska. Pobaltské státy, Polsko a Ukrajina, které by k plynovodu připojeny nebyly, jsou pochopitelně proti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7306

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2018