George Sorose jmenoval list Financial Times mužem roku

19. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

 



List uvedl: Soros je zásadním obhájcem liberální demokracie a otevřené společnosti. Jsou to myšlenky, které zvítězily ve studené válce. Dnes jsou terčem útoků ze všech stran, od Ruska Vladimíra Putina až po Ameriku Donalda Trumpa.

Po více než tři desetiletí používá Soros filantropie v boji proti autoritářství, rasismu a nesnášenlivosti. V důsledku své dlouhodobé podpory otevřenosti, svobody médií a lidských práv se stal terčem hněvu autoritářských režimů a nyní stále častěji i nacionalistických populistů, jejichž podpora dál sílí, zejména v Evropě.

"Jsem obviňován ze všeho, včetně z toho, že jsem prý Antikristus," posmívá se George Soros. "Kéž bych neměl tolik nepřátel, ale přijímám to jako důkaz, že jednám správně."

Šíří se tolik antisemitských konspiračních teorií, zaměřujících se na Sorose, že je obtížné je všechny vůbec zaznamenat, dodává list.

Deník Financial Times je nesmírně racionální, analytický deník hospodářského zaměření, který se dívá na svět z hlediska zájmů podnikatelů - většina z nichž je v Británii naprosto zděšena destruktivní iracionalitou brexitu, šíleným chováním Donalda Trumpa a populistů v Evropě. List má centristické, mírně levicové zaměření, poznamenává Jan Čulík.

0
Vytisknout
7394

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2018