Stanovisko Rady odborové základní organizace pracovníků Českého rozhlasu k dění v Českém rozhlase

20. 12. 2018

čas čtení 2 minuty

Rada odborové základní organizace vyjadřuje opakovaně vážné znepokojení nad současnou situací v Českém rozhlase. Tato situace v řadě aspektů zhoršuje podmínky k práci zaměstnanců Českého rozhlasu.

Respektujeme právo generálního ředitele vybírat si své spolupracovníky. Ovšem neprodloužení smlouvy šéfredaktorovi stanice Vltava, které mu bylo oznámeno jen necelé tři týdny před jejím vypršením, považujeme za nestandardní postup, a to u jakéhokoliv zaměstnance Českého rozhlasu. V případě šéfredaktora celoplošné stanice navíc tento krok vyvolává pochyby o dalším směřování dané stanice a vyvolává nejistotu v jejích zaměstnancích.

Odchod šéfredaktora Vltavy přichází v situaci, kdy po vynuceném a nesystémovém propouštění mnoha zaměstnanců Českého rozhlasu (takzvané „optimalizaci“) neúměrně narostla pracovní zátěž těch, kteří zůstali. A to nejen na stanici Vltava, ale i v jiných útvarech a divizích Českého rozhlasu. Navíc jde již o druhý odchod šéfredaktora celoplošné stanice, takže v současné době jsou bez stálého vedení dvě stanice – ČRo Dvojka a ČRo Vltava.

Změna ve vedení Vltavy nebyla komunikačně zvládnuta. Argumenty pro odchod šéfredaktora Vltavy, které byly uvedeny v tiskovém prohlášení vedení ČRo, nezněly přesvědčivě ani zaměstnancům rozhlasu, ani kulturní veřejnosti, což poškozuje dobré jméno Českého rozhlasu.

Vedení Českého rozhlasu se rozhodlo obsadit post šéfredaktora Vltavy na základě interního výběrového řízení. Nepovažujeme tři týdny za adekvátní dobu pro přípravu dlouhodobé koncepce jedné z klíčových stanic ČRo.

Během roku 2018 provedlo vedení ČRo řadu nekoncepčních a problematických rozhodnutí, která zásadním způsobem zhoršila atmosféru v rozhlase.

Rada odborové základní organizace vyzývá vedení Českého rozhlasu a Radu Českého rozhlasu, aby se vážností situace zabývaly a hledaly cestu ke stabilizaci rozhlasového organismu.

Za Radu odborové základní organizace pracovníků Českého rozhlasu

Jiří Hubička, předseda V Praze 18. prosince 2018

 

0
Vytisknout
6450

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2018