Následky kriminálního exekučního schématu nese celá společnost

Výzva senátorům: Vraťte prosím novelu insolvenčního zákona do sněmovny

19. 12. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Vážené senátorky, vážení senátoři,

obracím se na vás s naléhavou prosbou.

Dnes budete v senátu projednávat návrh k novele insolvenčního zákona, který předloží Marek Hilšer a který by, pokud se ho podaří prosadit, mohl znovu otevřít možnost dosáhnout podstatných změn v oblasti osobního oddlužení. Na žebříčku společenských priorit stojí tento problém na jedné z nejvyšších příček.

Zde skutečně nejde o snahu sejmout osobní odpovědnost. Sám tento princip ctím a podle něj se snažím doposud úspěšně jednat, vychovávat k němu vlastní děti.

Zde jde o potřebu vypořádat se s obrovským společenským břemenem, způsobeným neuvěřitelnou asociálností několika jedinců, kteří si prostřednictvím dobře promyšlených legislativních úprav připravili půdu pro business ožebračující statisíce lidí. V mezinárodním srovnání se jedná o skandál těžko nacházející srovnání.

Tématu exekucí a konsekvencí způsobených ostudnou manipulací s legislativou a nastavením pravidel, umožňujícím pauperizovat významnou část české společnosti, se v posledních měsících věnuji dost intenzivně. Díky lidem jako je Daniel Hůle, Radek HáblDaniel Prokop, kteří se detailně věnují vývoji i dopadům exekučního schématu v ČR, jsem byl schopen zprostředkovat informace novináři Robertu Taitovi (The Guardian, The Observer). Obsáhlý článek vyjde v Observeru 23. 12. a naváže na text, který čerstvě vydala agentura Reuters.

Fakt, že renomovaná zahraniční média věnují tématu pozornost, pouze dokládá jeho naléhavost.

Je jistě dobré, že se podařilo zamezit následnou změnou legislativy pokračování exekučního schématu v jeho parazitní podobě. Toto schéma nicméně způsobilo obrovskou společenskou zátěž, s níž je nutné se vyrovnat. Pokud k tomu nedojde a institut individuálního bankrotu nebude účinně pomáhat lidem řešit jejich bezvýchodnou situaci, tak jako tomu je v zemích s rozvinutou právní kulturou a společenskou odpovědností, následky budeme po dlouhá desetiletí nést všichni v podobě přetrvávající společenské a politické krize. Současný návrh novely, který prošel sněmovnou, takové řešení nepřináší.

Upřímně Vás proto prosím, abyste návrh Marka Hilšera podpořili.

Jiří DrahošMarek HilšerMiluše HorskáJiří RůžičkaMikuláš BekJan FarskýMarek VýbornýLenka KozlováRobert PlagaMichaela Marksová-TominováKateřina Valachová

0
Vytisknout
9590

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2018