Brazilský prezident chce změnit kulturu Indiánů, protože "chtějí být jako my"

20. 12. 2018 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

Nově zvolený prezident Brazílie uvedl, že domorodí indiáni nebudou mít ani centimetr vlastní země a že je jeho vláda začlení do "normální" společnosti. Podle Bolsonara indiáni chtějí žít jako bílá populace, chtějí televizi a módní oblečení. Říká, že jen aktivisté z levice si přejí, aby domorodí indiáni žili život jako před 10 tisíci lety: nazí, tváře pomalované jako klauni a tancující okolo ohně. Jeden z prezidentových synů, nedávno zvolený senátor Flávio Bolsonaro, dodal, že domorodé ženy také touží mít silikonová prsa jako každá bílá žena.

Brazílie má téměř 500 území považovaných za "domorodé rezervace", což znamená, že na těchto místech mohou indiáni žít bez brazilských zákonů i bez jakéhokoli zásahu vlády. V současné době tyto rezervace dosahují výměry 117 milionů hektarů, méně než 14 procent území (Brazílie má rozlohu 851 milionů hektarů). Zde domorodci realizují opatření, která chrání životní prostředí.

Podle sčítání lidu v roce 2010 se 817 963 Brazilců identifikuje jako indiáni, z toho 315 180 osob žije v městských oblastech a 502 783 v domorodých rezervacích. Celkem jde o 230 kmenů.

Vlastnictví tradiční půdy je pro domorodé národy zásadní. Půda je považována za posvátnou, protože jsou zde pohřbeni předkové domorodců, a odtud také pocházejí jejich mýty. Indiáni si udržují svou kulturu a způsob života, což je charakteristickým znakem každého národa.

Od příchodu Portugalců do Brazílie v roce 1500 doprovázely kolonizaci násilné masakry a drancování domorodých národů. Šlo o krádež půdy, znásilňování, věznění, vyhlazování celých kultur a etnických skupin.

Během vojenské diktatury (1964-85) byly zločiny proti indiánům státní politikou. Existence táborů nucených prací a likvidace celých vesnic byly běžné.

Bolsonaro říká: "Tam, kde je domorodá země, existuje bohatství. Musíme to tam prozkoumat." Tvrdí, že indiáni mohou získat určité procento zisku pocházejícího z prodeje těchto pozemků. Ale ta půda je klíčová pro zemědělství a těžbu zlata a jiných kovů, neboť Brazílie je největší zásobárnou světa, co se přírodního bohatství a orné půdy týče.

Nový brazilský prezident také zruší oblasti nazvané "quilombolas", tedy oblasti, kam se v minulosti uchýlili černí otroci a kde vytvořili vlastní společnost. Dnes tato území, která připomínají důležitou součást černošského boje za svobodu, slouží jako muzeum svědčící o smutné historii Afričanů přivedených násilně do Brazílie. Brazílie byla první zemí, která importovala otroky z Afriky, a poslední zemí, která zrušila otroctví. Zatímco ve Spojených státech bylo 350 000 afrických otroků, Brazílie měla více než tři miliony otroků.

 

 

0
Vytisknout
10140

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2018