Město Washington žaluje Facebook za zneužívání osobních dat uživatelů

20. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

Generální prokurátor  Washingtonu obvinil Facebook, že jeho "zavádějící preference pro ochranu soukromí uživatelů" mu umožnily shromažďovat jejich osobní informace


Washington DC žaluje Facebook za to, že umožnil firmě Cambridge Analytica shromáždnit osobní údaje desítek milionů uživatelů Facebooku bez jejich svolení.

"Facebook neochránil soukromí uživatelů a podvedl je ohledně toho, kdo měl přístup k jejich datům a jak byla používána," konstatoval v prohlášení washingtonský generální prokurátoir Karl Racine.


 

Facebook čelí novým analýzám, z nichž vyplývá, že sdílel data uživatelů bez jejich svolení. Obřím streamovacím firmám Netflix a Spotify umožnil číst a dokonce i mazat soukromé zprávy uživatelů Facebooku. Zaměřuje se také na uživatele lokalizovanou reklamou, i v tom případě, kdy zablokují přístup Facebooku k GPS na jejich mobilním telefonu.

Vyšetřování deníku New York Times  zjistilo, že Facebook poskytl obřím digitálním firmám daleko více výjimek ze svých předpisů o ochraně osobních údajů uživatelů, než bylo dosud známo. Osobní data uživatelů zpřístupnil firmám Amazon, Microsoft, Netflix, Spotify a Sony.

Facebook byl ochoten porušit své vlastní předpisy, aby si zachoval spolupráci s těmito podnikatelskými partnery.

Facebook dal možnost firmám Netflix, Spotify a Royal Bank of Canada číst, psát a mazat soukromé zprávy uživatelů Facebooku. Poskytoval ještě v roce 2017 firmám Microsoft, Sony a Amazon možnost získávat emailové adresy přátel uživatelů Facebooku.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7627

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2018