Trump šokoval své poradce i spojence USA tvrzením, že Amerika "porazila ISIS"

20. 12. 2018

čas čtení 1 minuta

Donald Trump nařídil stažení všech 2000 amerických vojáků ze Sýrie. Na Twitteru oznámil, že "zvítězil nad Islámským státem". Překvapil tím jak svoje spojence, tak své poradce.

Pentagon a americké ministerstvo zahraničí se octly v nezáviděníhodném postavení, kdy musejí interpretovat Trumpův obrat o 180 stupňů poté, co Trump letos v létě rozhodl o ponechání amerických vojsk v Sýrii s cílem porazit ISIS.

 
 

Trumpovo tvrzení je v rozporu s analýzou jeho vlastní vlády. V srpnu 2018 odhadl Pentagon, že v Sýrii je ještě nejméně 14 500 bojovníků ISIS.

"Tato výzvědná analýza zřejmě ležela  na Trumpově stole přesně v době, kdy vyhlásil, že nad Islámským státem už zvítězil," konstatoval Charles Lister, ředitel oddělení pro boj proti terorismu a extremismu v Ústavu pro blízký východ. Lister poukázal na to, že Islámský stát přijal odpovědnost za útok na město Rakka jen několik minut před Trumpovým tweetem.

Jak Británie, tak Francie mají v Sýrii vojáky a náměstek britského ministra obrany Tobias Ellwood odmítl veřejným prohlášením Trumpovo tvrzení, že Islámský stát byl poražen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8935

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2018