Mezitím v Absurdistánu 94:

EU jako židovsko-německé spiknutí, elektřina z uhlí, podvody a korupce a šikana občanů státem

2. 1. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut
Foto: Jak Poláci parodují fotografii, na níž premiér Morawiecki zvedá k ustrojení vánočního stromku svého syna

Byly Vánoce a starý rok skončil. Avšak to neznamená, že se věci v Polsku zpomalují. Vládní vozidla doprovázející "důležité osoby" stále ještě usilují o to překonat americkou armádu v počtu silničních havárií. Stále dochází k množství absurdních situací. Jednoho radního ze strany Právo a spravedlnost například rozčílil vánoční plakát města Varšavy, protože jsou na něm hvězdy a srpek měsíce, a všichni přece vědí, že srpek měsíce je symbol islámu, takže je to důkaz, že levičáci se snaží křesťanům ukradnout Vánoce.


Město Gdańsk omylem prodalo pozemek, po němž vede železniční vlečka do oceláren, čímž odřízlo tento obrovský podnik od železniční sítě. Ve Slezsku sebral řidič předměstského autobusu u silnice ležícího zabitého jelena a naložil si ho do autobusu s tím, "že neexistují žádné předpisy, které by mu to zakazovaly".

Z šiřšího hlediska ještě neutichly vlny, které vyvolal klimatologický summit v Katowicích - a bohužel, lidé si nejvíce pamatují idiotské výroky, které šířili čelní polští politikové. Například prezident Andrzej Duda doporučil na svém twitterovém účtu  určitou četbu. Anonymní text na jednom blogu, který popírá globální oteplování a tvrdí, že ovzduší znečišťuje vlastně jen Německo a všechno je to jen součástí spiknutí Evropské unie, jinak známé jako Čtvrtá německá říše neboli Sjednocené sovětské státy židovské Evropy.

Duda později přiznal, že si ten text vlastně předtím, než ho tweetoval, nepřečetl. Což pomohlo vyřešit neshodu ohledně toho, co doporučuje pan prezident a co říká ministr životního prostředí. Protože v tom textu na tom blogu, který doporučil prezident Duda, se argumentuje, že CO2 je neškodný, vlastně dokonce přátelský plyn. Mezitím ministr obvinil ekologické aktivisty, kteří chrání Bělověžský prales. Poukázal na to, že v důsledku jejich akcí jsou padlé stromy v tamější rezervaci ponechány na zemi, aby shnily, a když hnijí, vypouštějí metan a kysličník uhličitý.  Takže za globální oteplování vlastně nese vinu příroda.

Meztím zamilovanost polské vlády do uhelné energetiky hrozí vyvolat určité problémy. Vzhledem k tomu, že ceny ekologické energie klesají a na znečišťující elektrárny jsou uvaleny ekologické daně, cena elektrické energie v Polsku, které vyrábí většinu z ní z uhlí, musí stoupnout o 40 až 80 procent. To by stranu Právo a spravedlnost vážně poškodilo v nejrůznějších volbách, a tak rychle přislíbila, že průměrný občan zvýšení cen elektřiny nezaznamená. Vláda přislíbila poskytnout občanům odškodnění. Samozřejmě vznikla otázka, kde vzít na toto odškodnění, ale to se vyřešilo rychle tím, že vláda nařídila těm zlovolným, odporným energetickým společnostem, aby přispěly a za zvýšení cen elektřiny zákazníky odškodnily. Energetické firmy většinou řídí vláda, takže mlčely (až na jednoho člověka, který se odvážil říct v médiích, že není jasné, co se stane, ale byl za to okamžitě propuštěn). A když si všichni ve straně Právo a spravedlnost už mysleli, že tento problém byl vyřešen, ozval se ombudsman pro energetiku s otázkou, že jestliže jsou energetické společnosti schopny ušetřit dost peněz na to, aby zaplatily svým zákazníkům odškodné za vyšší ceny energií, proč potřebují vůbec ty ceny energií zvyšovat?

Tím se celý problém vrátil zase úplně na začátek, ale vláda rychle přišla s jiným řešením: odškodnění zákazníkům se bude platit z ekologických daní, které platí většina znečišťujících elektráren. Víte, to jsou ty peníze, které mají napomáhat tomu, aby se přešlo při výrobě energie od znečišťujících zdrojů ke zdrojům ekologickým. V Polsku se namísto toho tyto peníze budou používat k odškodnění zákazníků za to, že musejí platit více za znečišťující energiie vyráběnou z uhlí...

Pokud si říkáte, proč musí cena elektřiny tak výrazně stoupnout zrovna teď, odpověď je samozřejmě jednoduchá a dobře známá: může za to předchozí vláda. 

V každém případě, vládě se podařilo nás před machinacemi, které připravil Donald Tusk a jeho tým, zachránit. Koho by zajímalo, že její řešení připomíná známý symbol hada, který požírá vlastní ocas? Konec konců, v Polsku se takové věci dějí častěji. Například v Krakově  dluží místní fotbalové družstvo Wisła městu více než 5 milionů zlotých (30 milionů Kč). Jaké je jeho řešení tohoto problému? Klub navrhuje, aby se město Krakov stalo jeho hlavním sponzorem.  Takovým způsobem, získá klub dodatečný příjem, z něhož bude schopen svůj dluh městu uhradit. Geniální, že?

Město Rybnik má také určité finanční potíže. Přijde o 2 miliony zlotých z evropských fondů, protože mimořádná doručovací služba, kterou nabízí polská pošta, potřebuje pět dní na doručení balíku, který má být doručen do 24 hodin, takže dokumenty, podané městem Rybnik, stejně jako dokumenty z některých jiných měst, byly doručeny až po termínu.

Naštěstí existují v Polsku někteří lidé, kteří problémy s penězi nemají. Mediální firma, který vydává časopis "Sieci", podporující stranu Právo a spravedlnost, právě dostala půjčku ve výši 51 milionů euro, která jí umožní zakoupit si Radio Zet, jednu z největších polských komerčních stanic. Někteří lidé by mohli být ohromeni jak to, že tak malá firma může dostat takovou obrovskou půjčku, ale když si uvědomíme, že půjčku nabízí vládnou řízená banka PKO, všechno je hned jasné. Tohle není jediné nedávné kontroverzní rozhodnutí této banky - banka PKO náhle zrušila všechny bankovní karty s logem Velkého orchestru sváteční pomoci,  charitativní organizace, kterou strana Právo a spravedlnost šikanuje, navzdory tomu, že tato banka tuto charitativní organizaci podporovala už od roku 1999.

Mezitím pracuje časopis "Sieci" tvrdě, aby získal důvěru vlády. Vydal rozhovor s Adamem Glapińským, šéfem Polské národní banky, v němž Glapiński argumentuje, že útoky na něho a na banku, v jejímž čele stojí, jsou spiknutí, jehož cílem je ochromit suverenitu Polska a včlenit Polsko do eurozóny. Hovoří samozřejmě o korupčním skandálu v Úřadu pro finanční dohled (viz ZDE), který upozornil na jeho osobu i na instituci, jíž stojí v čele. Nedávno vyšetřoval deník Gazeta wyborcza  podrobněji případ jeho takzvaných "dvorních dam", jeho dvou blízkých asistentek, blondýnek, které navzdory tomu, že nemají potřebnou kvalifikaci, udělaly v Polské národní bance ohromující kariéru. Jedna z ních má plat ve výši 65 000 zlotých (390 000 Kč) měsíčně, což je šokující částka, pokud si uvědomíme, že předchozí ředitel Polské národní banky vydělával pouze 57 000 zlotých měsíčně...

Není divu, že se ohledně toho musí něco udělat. Vláda proti tomu začala jednat. Pokusila se, jako obvykle, přesunout vinu na předchozí vládu. Nechala zatknout Wojciecha Kwaśniaka, vysokého činitele Úřadu pro finanční dohled. Snaží se ho nespravedlivě obvinit, že je součástí finanční aféry SKOK - největšího finančního skandálu posledních let, v jehož rámci odčerpávala z tohoto systému polských spořitelen strana PiS peníze. Kwaśniak, který málem nepřežil brutální útok najatého násilníka, je nyní obviňován ze spolupráce právě s těmi lidmi, kteří se ho snažili zničit za to, že vyšetřoval jejich trestné činy. Podle ministra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra je jen jeho vlastní vinou, že se stal terčem brutálního fyzického útoku, protože nepracoval dost efektivně, a tak tím "povzbudil zločince k akci".  Grzegorz Bierecki, senátor za stranu Právo a spravedlnost, a mozek celé aféry SKOK, který dosud nebyl z ničeho obviněn, zašel dokonce ještě dál se svým tvrzením, že "není tomu vždycky tak, že člověk, kterého zmlátí bandité, je slušný". 

Jako obvykle, strana Právo a spravedlnost se snaží překrýt tento skandál dalším útokem na Donalda Tuska. Tlumočnice, která pomáhala Tuskovi v jeho rozhovoru s Putinem krátce poté, co polské prezidentské letadlo havarovalo ve Smolensku, byla povolána jako svědkyně. Vyšetřovatelé doufají, že jim pomůže dokázat, že Donald Tusk je zrádce, který ve spiknutí s Ruskem zaútočil na polského prezidenta. Kromě toho, jak absurdní jsou tato obvinění, celé to vyvolává vážnou otázku, protože práce tlumočníků je přísně důvěrná, a tak se ta tlumočnice octla mezi Skyllou a Charybdou - buď odmítne na otázky odpovídat, anebo poruší dohodu o důvěrnosti jednání...

A lidé se dostávají do potíží za daleko méně. Novinářka z jedné lokální rozhlasové stanice byla například potrestána za to, že odvysílala názor posluchače, že je prezident Duda "figurkou". Novinářce bylo zakázáno moderovat živé vysílání a udali ji místní prokuratuře za trestný čin urážky hlavy státu. A vzhledem k tomu, že prokuraturu ovládá ministr Ziobro a jeho podřízení, zdá se, že je jasné, že z ní udělají exemplární případ. Konec konců, státní prokurátor, který by měl být politicky neutrální, se hrdě vychloubá v televizi, že vyhodil z tramaje výrostky za to, že kritizovali Lecha Kaczyńského a televizi faráře Rydzyka:

Nemusíte ani kritizovat stranu Právo a spravedlnost, abyste se dostali do problémů. Stačí, že umíte něco dělat dobře. Zadání zkoušek tiskla po mnoho let tiskárna, kterou vlastní polská armáda. Stát za tuto službu platil 34 milionů zlotých. V roce 2017 nabídla soukromá firma z města Częstochowa, že to bude dělat za 26 milionů zlotých a vyhrála konkurs. V důsledku toho ji nyní systematicky šikanuje prokuratura. Vojenská tiskárna tuto firmu obviňuje, že konkurs na zakázku zfalšovala, policie ve firmě provedla razii, zkonfiskovala dokumentaci a zatkla její zaměstnance. Dokumenty byly pak předány vojenské tiskárně. Zkrátka, konkurs na další léta náhle vyhrála znovu ta vojenská tiskárna, která je najednou schopna zakázku realizovat jen za 17 milionů zlotých. Mezitím se předpokládá, že právní problémy konkureční soukromé tiskárny potrvají léta...

A tak je tomu v dnešním Polsku. Jak už jsem tady psal, jsou ti, kteří jsou si rovni, a pak ti, kteří jsou si rovnější. Například, když se jeden policista pokusil zastavit luxusní limuzínu, která jela jednosměrkou v protisměru,  z vozu vystoupil řidič a agresivně policistu informoval, že je to limuzína Jarosława Kaczyńského, a pohrozil, že policista bude propuštěn. Po telefonátu "seshora" dostal policista příkaz, aby dovolil limuzíně v protisměru projet. Už u policie nepracuje. Říká, že stejně chtěl odtamtud odejít...

Naštěstí existují pořád ještě soudy. Ty jsou pořád ještě docela nezávislé, navzdory vládnímu úsilí je převzít. A tak k radosti všech už není ve Varšavě ulice Kaczyńského, protože soud rozhodl, že změny názvů ulic, vnucené místním úřadům vládou navzdory ostrému odporu místních lidí, jsou protizákonné.  Takže určitá naděje ještě existuje.

A toto přišlo právě včas. Protože Vánoce potřebují naději. Avšak vždycky také existuje místo pro rodinnou zábavu. Pan premiér Morawiecki se pokusil sdílet atmosféru ve své rodině a zveřejnil obrázek, na němž zvedá svého syna, aby mu pomohl ustrojit vánoční stromek. Vypadalo to tak trochu divně, protože jeho syn je na zvedání velký. Takže jediným důsledkem bylo všeobecné zesměšnění a proud parodií. Protože Poláci, ať se děje, co se děje, se vždycky rádi zasmějí.

S příchodem nového roku bych chtěl popřát všem čtenářům Britských listů, aby měli v roce 2019 co nejvíce možností se smát. Jen doufám, že to nebude na úkor Polska...

0
Vytisknout
9826

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2019