Kubera a naši konzervativci

3. 1. 2019 / Lukáš Kraus

čas čtení 3 minuty

Poslechl jsem si projev senátora Kubery a bylo tam i několik světlých míst. Předně bych politické třídě také rozdal obkládačky a kochal se její neschopností. Za neschopnost je třeba tvrdě platit. To byla velmi cenná část projevu pro ty, kteří si tak rádi malují u počítačů různé modely robotizací, digitalizací, nepodmíněných žebračenek, vyhazování lidí z práce atd. Tak to není a dlouho, dlouho nebude. To kouření chápu tak, že se ty restrikce nemají přehánět tam, kde se nejedná o děti a kde neexistují dopady na další generaci. To je podstatné, že tvrdá regulace vede ke snižování počtu nových mladých kuřáků. Není to už v módě, sláva Bohu. Kupříkladu statistiky z roku 2017 uvádějí, že v Norsku kouří jen 11 procent lidí. Ale staré bardy bych opravdu nechal dovydechnout alespoň v kuřácké místnosti v každé hospodě, kde o to mají zájem. Celkově průměrný, konzervativně humpolácký projev s mírně šovinistickým akcentem.

Těžko říct, komu slouží, jestli to je předmostí ke kandidatuře na prezidenta. Ale silně pochybuji o tom, že by tento pán měl šanci, kdyby proti němu stanul liberálně levicový kandidát se silným sociálním akcentem. Ono je totiž hezké se verbálně zastat dělnických a zaměstnaneckých profesí, ale druhou věcí je dělat takovou politiku, která jim zvedne mzdovou hladinu a sociální ochranu na úroveň, na kterou mají dle HDP na hlavu už dávno nárok. To Kubera ani nikdo jiný z konzervativně-populistického tábora nečiní. Ba naopak.

Tím se dostáváme i k jeho replice, že si musí lidé i lednici nebo pračku "kupovat na dluh", a jsou z toho různé exekuce. I tvojí zásluhou Kubero, i tvojí zásluhou. Připomínám pro mistra Kuberu, že jeho partaj napadá i nedostatečné zvednutí minimální mzdy, která je i pro rok 2019 až za polskou - že to je nějaké zadlužování a mrhání.

Novoroční či vánoční projevy si představuji jinak než jako diskusi o čínských telefonech nebo prázdné hospodské a pokrytecké mentorování. Norská premiérka Erna Solberg v novoročním projevu zvedla téma slabé porodnosti. Uvedla, že když není minimálně 2,1 dítěte na ženu, tak prostě vymíráme. Chce odstranit všechny překážky, které mohou bránit lidem mít děti při studiu. Materiální i technické. No uvidíme. Ale jde o důležité téma. Norsko je na 1,6. Předseda socialistů Jonas Gahr Støre k tomu říká, že vznesla důležité otázky, ale její politika k podpoře rodin s dětmi není dostatečná. Norský král Harald V. v projevu řešil nutnost obrušovat hrany v mezilidském soužití a načrtnul norský ideál beztřídní, nestavovské, otevřené a demokratické společnosti rovných lidí.

0
Vytisknout
9758

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2019