Brazílie: Bolsonarova administrativa zahájila ideologické čistky ve veřejných službách

4. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Administrativa nového brazilského prezidenta Jaira Bolsonara oznámila, že zahajuje čistky mezi vládními kontraktory, aby se zbavila těch, kdo nesdílejí její ultrapravicovou ideologii.


Vláda "uklidí dům", prohlásil personální šéf Onyx Lorenzoni na tiskové konferenci po prvním jednání kabinetu s Bolsonarem. "Je to jediný způsob, jak vládnout s našimi myšlenkami, našimi pojmy a provádět, pro co se brazilská společnost většinově rozhodla," řekl Lorenzoni.

Opatření se dotkne smluvních partnerů vlády považovaných za sympatizující s centristickými a levicovými stranami, které vládly v Brazílii od konce vojenské diktatury v roce 1985.

Bolsonaro a jeho tým rutinně identifikují tyto strany, zejména Dělnickou stranu, která vládla v letech 2003-2016, jako "socialisty" nebo "komunisty".

Bolsonaro v říjnu drtivě porazil kandidáta Dělnické strany v prezidentských volbách.

Třiašedesátiletý bývalý parašutista a poslanec zvítězil se slibem bojovat proti zločinnosti, korupci a levicové ideologii, kterou viní z rekordní recese a obchodních bariér.

Slíbil zrušit ochranu životního prostředí a menšin, posílit investice a uvolnit zákony o držení zbraní.

Personální šéf Lorenzoni tvrdí, že ideologické čistky kontraktorů jsou zaměřeny na "odstranění socialistických a komunistických myšlenek, které během 30 let vedly k chaosu, v němž žijeme."

Opatření se nedotkne vládních zaměstnanců, kteří do státní služby nastupují zkouškami a jsou podle ústavy chráněni před stranickou politikou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7298

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2019