Tisíce lidí demonstrovaly v Bělehradě proti srbskému prezidentovi

6. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
 

Tisíce lidí demonstrovaly v mrazu v sobotu v Bělehradě proti prezidentu Aleksandaru Vučíćovi a jeho vládnoucí Srbské pokrokové straně. Požadovaly svobodu médií a ukončení útoků proti novinářům a opozičním politikům.

Demonstranti pískali na píšťalky, mávali transparenty s nápisy jako "Zastavte zradu, hajte ústavu a podpořte lid!" a skandovali "Vučić zloděj". Demonstrace proti Vučíćovi probíhají v Bělehradě už pátý týden.

 

Protesty se také konají v městě Kragujevac. Vyvolal je incident v listopadu, kdy byl v Kruševaci zbit neznámými útočníky opoziční politik Borko Stefanovič.

Stoupenci Aliance pro Srbsko, seskupení 30 opozičních stran a organizací, tvrdí, že Vučić je autokrat a jeho strana je zkorumovaná. Její předáci to důrazně popírají.

Demonstranti požadují větší přístup do médií pro opozici a řádné vyšetření útoků na novináře a na opoziční politiky.

Podle průzkumu veřejného mínění z října loňského roku má Vučićova strana volební podporu 53,3 procent, daleko více než opozice, jejíž aliance by dohromady získala podporu jen asi 15 procent. Jenže opozice je rozhádaná a nikdy se nesjednotí. Vládnoucí koalice Vučićovy strany má v parlamentě pohodlnou většinu 160 z 250 křesel. Příští všeobecné volby jsou v roce 2020.

Vučić býval v době rozkladu Jugoslávie ostrým nacionalistou, ale později přijal proevropské hodnoty a usiluje o členství Srbska v Evropské unii. Udržuje také těsné styky s Ruskem a s Čínou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7481

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2019