Merkelová: Ještě je čas najít řešení brexitu

8. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
Ještě je čas nalézt řešení pro odchod Británie z EU, prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová. Vyjádřila tak optimismus ohledně politické dohody o postavení Severního Irska, která nyní blokuje další postup jednání.


V projevu k japonským a německým podnikatelům v Tokiu Merkelová zdůraznila, že "na jedné straně čas se krátí" a byznys využívající logistický model "just-in-time" si nemůže dovolit dlouhé celní procedury.

Nicméně dodala: "Z politického pohledu je dosud čas. Dva měsíce není dlouhá doba, ale dosud je čas a ten by měly všechny strany využít."

Británie by měla na základě výsledků referenda z roku 2016 koncem března opustit EU.

Merkelová dále uznala, že nepopulární záložní ustanovení o Severním Irsku "komplikuje" jednání o brexitu. Toto opatření je zamýšleno jako pojistka, že znova nevznikne tvrdá hranice s Irskem, avšak příznivci brexitu se obávají, že to fakticky udrží Británii v celní unii s EU.

Podle Merkelové by však jakékoliv "kreativní" řešení mohlo mít pouze podobu politické deklarace připojené k textu dohody o vystoupení - nikoliv způsobit znovuotevření jednání o celé dohodě.

V Londýně však panují obavy, že by politická deklarace nezaručila právní závaznost.

Podle Merkelové vztahy mezi Británií a EU jsou silné a zůstanou takové i po vystoupení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8045

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2019