Konzervativní poslanci požadují, aby Theresa Mayová odstoupila

18. 3. 2019

čas čtení 2 minuty

 
Když v neděli britská premiérka Theresa Mayová osobně telefonovala celé řadě konzervativních fundamentalistických poslanců ve snaze je přesvědčit, aby v nadcházejícím týdnu hlasováním podpořili její už dvakrát velkou parlamentní většinou odmitnutou dohodu s Bruselem o brexitu (Mayová se je snaží vydírat výhrúžkou, že jinak žádný brexit nebude), 40 poslanců jí řeklo, že její dohodu s Bruselem hlasováním podpoří pouze v tom případě, pokud Mayová veřejně přislíbí, že co nejdříve abdikuje, nejlépe už v dubnu. Podle těchto fundamentalistických brexitérů má Mayová odstoupit a další etapu "vyjednávání o brexitu" má vést nový premiér. (Skutečnost, že Evropská unie mnohokrát zdůraznila, že vyjednávání je ukončeno a znovu otevírat se nebude, těmto brexitérům jaksi nedochází.)

 

Vychází však najevo, že odstoupení Theresy Mayové nyní pořadují jak stoupenci brexitu mezi konzervativními poslanci, tak jeho odpůrci. Cenou za podporu dohody Mayové je pro ně její odchod. Jeden bývalý ministr jí řekl, že by pro dohodu získala i další poslance, pokud by oznámila, že je ochotná rezignovat. Mayová na to reagovala "překvapeně".


Podrobnosti v angličtině ZDE  


V neděli informoval týdeník Observer, že Evropská unie se už  připravuje na pád Theresy Mayové. Týdeník získal diplomatickou nótu z jednání velvyslanců EU a vysokých činitelů EU, která má zabránit tomu, aby nový britský premiér začal okamžitě rozbíjet dohodu o brexitu, kterou Mayová  uzavřela s EU. List poznamenává, že někteří fundamentalističtí brexitéři chtějí Mayovou nahradit předákem, který podpoří tvrdší rozkol s Bruselem. Generální tajemník Evropské komise Martin Selmayr zdůraznil, že nový britský premiér nebude moci začít znovu vyjednávat o už uzavřené smlouvě. Selmayr varoval, že pokud by byl brexit odložen až do konce června a v Británii by se přitom v květnu nekonaly eurovolby, není vyloučeno, že by nový britský premiér před 30. červnem brexit zrušil. To by bylo pro Evropskou unii vážným problémem, protože by neexistovali europoslanci za Británii a jakékoliv rozhodnutí nového evropského parlamentu by mohlo být zpochybněno u soudu jako neplatné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7552

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2019