Palestinský Hamás čelí tvrdé kritice za potlačení protestů

20. 3. 2019

čas čtení 2 minuty
Několik palestinských frakcí vyzvalo hnutí Hamás ovládající pásmo Gazy, aby stáhlo své jednotky z ulic a propustilo Palestince, kteří byli zatčeni za protesty proti drahotě a vysokým daním, informuje Khaled Abu Toameh.


Výzva přišla poté, co se protestující minulý pátek dostali do střetů s jednotkami Hamásu na několika místech Gazy. Protesty vedené pod heslem "Chceme žít!" jsou organizovány mládežnickým hnutím a několika palestinskými uskupeními oponujícími vládě Hamásu v Gaze. Protesty jsou považovány za značnou výzvu Hamásu, který se násilím zmocnil vlády nad Gazou v létě roku 2007.

Protestující požadují, aby Hamás odvolal zavedení nových daní a řešil vysokou nezaměstnanost a trvající nedostatek elektřiny. Většina protestů se koná v Džabalíji, Dajr al-Bale, Chán Junísu, Nusajratu a al-Barájdži.

Zdroje v Gaze tvrdí, že se dvaatřicetiletý muž upálil na protest proti ekonomické krizi. K incidentu mělo dojít v Džabalíji na severu Gazy. Zprávu se nepodařilo potvrdit.

V sobotu vyšli do ulic příznivci Hamásu na protest proti prezidentovi Palestinské autonomie Mahmúdu Abbásovi. Tvrdili, že je zodpovědný za ekonomickou krizi, protože v roce 2017 uvalil sankce na Gazu, což zahrnuje snížení mezd tisíců palestinských zaměstnanců a omezení příjmů chudých rodin.

V minulých dnech jednotky Hamásu násilím rozehnaly stovky protestujících v různých částech Gazy. Podle palestinských novinářů byly desítky protestujících zbity a zatčeny policisty a milicemi Hamásu.

Zástupci 11 palestinských frakcí uspořádali v sobotu v Gaze krizové jednání. Zúčastnili se jej Fatáh, Lidová fronta pro osvobození Palestiny, Demokratická fronta pro osvobození Palestiny, Palestinská národní iniciativa, Lidová strana, Arabská fronta osvobození, Palestinská fronta osvobození, Arabsko-palestinská fronta, Fronta lidového boje a Lidová fronta - Všeobecné velení.

Frakce vyzvaly Hamás, aby stáhl bezpečnostní síly a ozbrojence z ulic a propustil všechny zatčené. Dále trvají na volání k zodpovědnosti u všech příslušníků bezpečnostních jednotek, které útočily na protestující.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6818

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2019