USA: Zaplavená letecká základna "podtrhuje rizika klimatické změny"

20. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Povodeň, která poškodila leteckou základnu Offutt v Nebrasce a vynutila si odsun letounů, které jsou integrální součástí jaderných úderných sil, podtrhla rizika, která přináší změna klimatu do sféry národní bezpečnosti, prohlásili experti.


Americký prezident Donald Trump opakovaně zpochybnil existenci lidmi vyvolané změny klimatu a vztekal se kvůli hodnocení vojenských a zpravodajských agentur - které tvrdí, že tento fenomén představuje riziko pro národní bezpečnost, napsal Timothy Gardner.

Minulý týden bouře vyvolaná cyklónem zaplavila mimo jiné 30 budov na Offutt Air Force Base, prohlásil Ryan Hansen, mluvčí 55. letky určené k průzkumu, sběru zpravodajských informací a bojové podpoře pro americké špičky.

Osm letounů 55. letky muselo opustit základnu a zaměstnanci nemusejí být schopni zhodnotit míru poškození hangárů a budov údržby až do konce tohoto týdne.

Jedním ze zmíněných letounů byl Boeing E4-B, jeden z čtyř v sestavě letectva, který má sloužit jako létající velitelské stanoviště v případě mimořádných událostí nebo při zničení pozemních základen - například v případě jaderného útoku. V roce 2017 byly na základně Offutt dva E4-B poškozeny tornádem.

Spoluzakladatel Centra pro klima bezpečnost Francesco Femia prohlásil, že povodeň ukázala, že Bílý dům musí povolit ozbrojeným silám, aby řádně vyhodnotily klimatickou hrozbu.

"Toto je příklad vitální hrozby naší národní bezpečnosti způsobené katastrofou spojenou s klimatem - a v budoucnosti pravděpodobně dojde k většímu počtu událostí tohoto typu," řekl Femia.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7196

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2019