Británie: Kompletní rozklad politického systému

20. 3. 2019

čas čtení 5 minut
Robert Peston, ITV: Probíhá obrovské vzbouření konzervativních poslanců s cílem zabránit Mayové, aby požádala o odklad brexitu v délce devíti měsíců či více. Mayová byla požádána, aby ve středu v 17 hodin vystoupila před konzervativním parlamentním výborem, kde na ni budou tvrdě naléhat, že odklad nesmí být delší než do 30. června. Brexitérští ministři  budou chtít ráno po Mayové totéž. Také několik poslanců informuje, že roste hnutí, které chce Mayovou přimět, aby okamžitě odstoupila. Tektonické desky se začaly pohybovat...
 


Robert Peston, ITV: Všichni jsme se soustřeďovali na to, že parlament vyloučil, že by Británie měla 29. března odejít z EU bez dohody. Avšak mnoho lidí zapomnělo, že my nemáme jednostrannou možnost jako stát to vyloučit. To je rozhodnutí sedmadvaceti evropských šéfů států. Informoval jsem už v úterý  dopoledne, že šéfové států EU poskytnou Británii odklad brexitu jedině pod podmínkou, že jim premiérka Mayová bude schopna říci, k čemu ten odklad brexitu má být. Michel Barnier, hlavní vyjednavač EU, to potvrdil v úterý odpoledne. Tohle, obávám se, vytváří pro paní premiérku Mayovou velmi podstatný problém. Chtěla v úterý poslat Evropské unii dopis, žádající o odklad,  ale teď neví, co tam má napsat. Takže ten dopis bude asi odeslán až ve středu. Jejím původním plánem bylo "Dejte mi dvě možnosti, krátký doklad do konce června, v naději, že se mi podaří nechat svou dohodu parlamentem schválit, a když ne, dejte mi delší odklad, řekněme až do konce roku 2020." Avšak EU, zcela pochopitelně jí řekne: "Vždyť neexistuje šance, že by parlament vaši dohodu schválil, a jestliže vám poskytneme delší odklad brexitu, na co to má být?" A ona na to řekne: "Já vlastně nevím. Protože poslanci mi to neřekli. Jakou formu brexitu nebo jaké řešení by podpořili." Takže slovo "krize" je spíš podceněním této situace.  Tohle je největší selhání našeho parlamentního a vládního systému, jaké jsme kdy za svého života zažili.




Moderátor Jon Snow, Channel 4 News:
Mluvíme vlastně o naprostém rozkladu britského politického systému. Parlament selhal, vláda selhala, celá myšlenka jednání s Evropou selhala... Chci říct: Kdy už někdo zapíská na píšťalku a řekne: Všichni vystupovat! Je načase něco udělat! Vláda národní jednoty! Volby! ??




Premiérka Theresa Mayová bude ve středu nucena napsat šéfům Evropské unie a naléhavě je prosit, aby odložili brexit. Její vláda je rozhádaná ohledně toho, jak se nyní dostat ze situace, o níž Downing Street teď přiznává, že je to "krize".

Britská vláda tvrdila až do poslední možné chvíle, že se brexit uskuteční, jak plánováno, dne 29. března 2019 anebo po krátkém "technickém odkladu".

 

Jenže poté, co předseda Dolní sněmovny John Bercow vyloučil možnost, aby premiérka napotřetí předložila svou nezměněnou a dvakrát už odmítnutou  dohodu s Bruselem o brexitu k hlasování parlamentu, mluvčí Mayové nyní přiznal, že je už příliš pozdě na to, aby Británie odešla z EU bez dohody.

Uvedl, že Mayová  bude psát prezidentu Rady Evropy Donaldu Tuskovi a před čtvrtečním zasedáním šéfů států evropské sedmadvacítky v Bruselu ho požádá o odklad brexitu. Mluvčí Mayové odmítl specifikovat, o jak dlouhý odklad Mayová požádá, a za jakým účelem. Řekl jen: Budete muset počkat na to, až ten dopis bude zveřejněn."

Britská vláda v úterý jednala o brexitu asi dvě hodiny a byla víceméně rovnoměrně rozhádaná. Asi polovina ministrů by chtěla krátký, tříměsíční odklad brexitu, což by mohlo vést k vypadnutí Británie z EU bez dohody letos v létě, druhá polovina požadovala daleko delší odklad. Fundamentalističtí stoupenci brexitu ve vládě Mayové hrozí rezignací, pokud by došlo ke schválení dlouhého odkladu brexitu.

Hlavní vyjednavač Evropské unie Michel Barnier v úterý naznačil, že Brusel bude požadovat jasnou odpověď ohledně toho, jaké důvody a jaký plán má britská vláda pro odložení brexitu.

Mayová zdůraznila, že se bude dál snažit získat souhlas Dolní sněmovny pro svou dohodu s Bruselem o brexitu, navzdory tomu, že ji Dolní sněmovna už dvakrát velkým množstvím poslanců odmítla, i navzdory tomu, že předseda parlamentu John Bercow vyloučil možnost, aby Mayová dohodu neustále znovu a znovu předkládala parlamentu ke hlasování.

Mayová prý chce přesto dohodu předložit Dolní sněmovně k hlasování den před plánovaným dnem pro brexit, tedy ve čtvrtek 28. března.

Je to šílené.

Podrobnosti v angličtině ZDE


 

0
Vytisknout
8704

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2019