Kreml šetří na všem - s výjimkou zbrojení a velkých projektů, jimiž živí politické spojence

29. 3. 2019

čas čtení 2 minuty
Ruský establishment připravující se na ještě větší mezinárodní izolaci nyní šetří takřka na všem, zejména však na programech pro obyčejné Rusy. Avšak nesnižuje výdaje na zbrojení ani na gigantické projekty, jejichž prostřednictvím financuje své bohaté spojence, píše Sergej Šelin.


Výdaje na sociální služby budou dál klesat, zatímco peníze pro ozbrojené složky a bezpečnostní služby budou růst - i když pomaleji, než v minulých sedmi-osmi letech. Výjimkou ve zmíněném vzorci se stanou gigantické státní projekty, jimiž Kreml přiděluje peníze svým spojencům.

To odráží starostlivou kalkulaci potřeb a hrozeb. Bohatí Putinovi přátelé musejí zůstat spokojeni, aby se nepostavili proti Kremlu. Obyvatelstvo jako celek může dál čelit růstu daní a poplatků a snižování benefitů. "Často se říká, že nejjednodušší způsob, jak najít peníze na sociální potřeby, je přestat utrácet za zahraniční přátele od Bašára po Madura. Samozřejmě, bylo by dobré a správné to udělat." Jenže ani jedna z intervencí podle Šelina nemůže sehrát rozhodující roli při vyrovnávání finanční bilance.

Částka údajně věnovaná na sociální výdaje je ve skutečnosti mnohem menší než na kterýkoliv z režimních gigantických projektů. To je zakrýváno propagandistickou kampaní, která spočívá na třech pilířích: Oznámení velkého počtu relativně malých změn, potlačení statistiky, která ukazuje, jak se má obyvatelstvo zle, a matoucích plánech ohledně úspor na penzích, které lidem vezmou peníze, ale v žádné dohledné době jim je nevrátí.

Místo toho tyto peníze a spousta jiných směřují do 12 - 14 "národních projektů". Některé z nich mohou okrajově obyvatelstvu prospět, ale to není jejich primární cíl.

Nejen že jsou všechny tyto projekty výrazně předražené, což umožňuje další obohacování spojenců Kremlu ze státních dotací, ale jejich dokončení je naplánováno za mnoho let, což také může znamenat, že firmy sice získají peníze, ale stát neobdrží výsledky.

Z pohledu Kremlu a jeho spojenců jde o úžasné uspořádání. Z pohledu ruského lidu jde o katastrofu.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6930

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2019